Prostreno.cz

Příprava mušlí jako od šéfkuchaře

Pokud hledáte snadný nápad na exotičtější jídlo nebo působivý předkrm, škeble a mušle jsou dokonalou volbou. Připraví je i začátečníci? No že se ptáte! Stačí minimální úsilí, obdiv strávníků zaručen! Použijete pivo či víno?

Klasické vaření, vaření v troubě a grilování. To jsou tři základní způsoby tepelné úpravy, kterými škeble a mušle pocházejí. (Aby nebylo nutné vždy zmiňovat jedno či druhé, označme je jednotně jako korýše. Beztak se uvedený pokyny vztahují na obojí.)

Užitečné tipy

Vařte, až se skořápky doširoka otevřou, pak je pokrm hotový. Pokud korýše koupíte předem vyčištěné, pouze je umístěte do cedníku a opláchněte studenou vodou. V opačném případě vyčistěte kartáčkem, dejte do velké misky nebo hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte přibližně 2/3 šálku mořské soli na 2 litry vody, zamíchejte a nechte stát asi hodinu (někteří do této lázně přidávají i kukuřičnou mouku). Pak sceďte, dobře opláchněte tak, abyste se zbavili písku, doplňte čerstvou dávku vody a nechte odpočívat dalších 20 minut. Opláchněte a postup znovu zopakujte.

Čím zvýraznit chuť?

Poté zkontrolujte, zda skořápky nejsou prasklé nebo poškozené, veškerý „odpad“ vyhazujte. A tajemství vaření? Přidejte dostatek kapaliny, abyste zcela zakryli dno hluboké pánve nebo jiné nádoby. Můžete použít vodu, bílé víno, pivo s čerstvou citronovou šťávou a máslem. Když se tekutina začne vařit, přidejte měkkýše. Zakryjte víkem a vařte, dokud nebudou hotoví. Jak tenhle důležitý bod „vychytat“?

Mušle a škeble se doširoka otevřou. Doba vaření přitom závisí na velikosti měkkýšů, ale obecně se může pohybovat od 3 do 10 minut. A co dělat s vařící kapalinou? Přidejte k ní velkou lžíci másla nebo smetany, přiveďte k varu a povařte několik minut. Poté nalijte na korýše a podávejte.

Trouba i gril. Vedle prostě nešlápnete!

Co se týče trouby, tak tu předehřejte na 200 °C a plech dejte na spodní rošt. Vezměte list pergamenového papíru, na něj dejte hrst mušlí nebo škeblí, potřete česnekovým máslem, citronovou šťávou či bílým vínem a okraje papíru sklopte přes korýše tak, abyste vytvořili jakýsi sáček (okraje pevně utěsněte). Jde o to, aby se uvnitř něj udržovala pára. To, že je pokrm hotový, opět zjistíte tak, že se skořápky otevřou.

Měkkýše však lze umístit i na horký gril, a to v jedné vrstvě. Pokud se nějaký kousek neotevře, dopřejte mu ještě pár minut tepelné úpravy navíc. V případě, že ani to nezabere, vyhoďte jej.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat