Prostreno.cz

Správně seříznutá bazalka vydrží téměř celou sezonu

Patříte k milovníkům voňavé bazalky? Pak musíte vědět, jak ji sklízet, abyste si její plnou chuť mohli užívat po celou sezonu. Použijte jistou techniku pro optimální růst, ať vám bazalka dělá jen samou radost!

Bazalka „jako malovaná“? Klíčové je ji krátit, zaštipovat a udržovat ji tak po celou sezonu svěží a produktivní. Každý zkrácený stonek bude nahrazen dvěma novými přírůstky. Za pár týdnů se budete moci radovat z dvojnásobné úrody. A jak konkrétně bazalku přinutit k růstu nových stonků a listů? Více větví a méně květů rovná se více bazalky pro vás!

Jak a kdy seřezávat bazalku

Začněte od vrcholu stonku a volte cestu dolů, respektive do míst, kde je oblast se dvěma sadami nových listů. Nad touto křižovatkou je bod, ve kterém bazalku seřízněte pomocí ostrého nuže nebo zahradních nůžek.

Nezapomeňte ponechat některé velké listy točící se směrem ke spodní části rostliny. Jedná se o jakési solární panely „zařízení“, které jsou nezbytné, aby rostlina přeměnila sluneční paprsky na energii, kterou potřebuje v pokračování růstu. A pozor, pokud příliš zmáčknete stonek prsty, riskujete zranění rostliny. Obecně však platí, že kratší a „huňatá“ bazalka je lepší než ta vysoká a houževnatá. Proto její růst usměrňujte každé dva až tři týdny. Zároveň ctěte její požadavky.

Teplo jako v peřince

Bazalka je velmi citlivá na chlad, při jakémkoli náznaku mrazu ji proto nezapomeňte zakrýt, jinak vaše bylinková sezona skončí ještě dřív, než začne. Listy bazalky jsou také poměrně choulostivé na manipulaci, zasahujte do nich co nejméně, pochopitelně s přihlédnutím k výše uvedenému seřezávání stonků.

Co se týče zavlažování, tak bazalka dává přednost zalévání zespodu. Citlivé listy by vodu dávkovanou horem nemusely vydýchat. Proto je chraňte i před deštěm. Bazalku, stejně jako pažitku, petržel či mátu, zalévejte častěji, ovšem střídmě, neboť trpí na plísně a houbovité choroby. A co zužitkování této voňavé bylinky? Naprosto jednoduché!

Chuť, kterou nelze s ničím zaměnit

Zkuste třeba výborné bazalkové pesto, které se uplatní v těstovinách či „jenom tak“ jako pomazánka na opečenou bagetu. A co by bez bazalky byl slavný italský salát Caprese pocházející z Kampánie? Lepšího kandidáta na lehkou letní večeři nenajdete. Bazalka ovšem báječně chutná i jako součást italské cuketové polévky.

Zdroj: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat