Prostreno.cz

Letní saláty dochutí známé ingredience

To poslední, na co máte chuť, je stát během horkého léta u rozpáleného sporáku! Proto tu jsou svěží a rychlé saláty, které vyžadují jen pár ingrediencí a trochu času. Co do nich přidáte? Inspirujte se pěti výbornými a oblíbenými tipy!

Salát se charakterizuje jako pokrm připravovaný z jednoho či více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucených nejčastěji zálivkou nebo dresinkem. Může se přitom podávat jako předkrm, příloha, hlavní chod nebo i jako dezert. Nejčastější ingrediencí v salátech je listová zelenina, pochopitelně to však není dogma ani pravidlo. Taky rádi těžíte z místních zdrojů a pochutnáváte si na ultra zdravých a bleskově připravených salátech? Pak asi víte, které ingredience budete chtít do svého jídla přidávat po celé léto! Že ne? Tady jsou!

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto, které si můžete připravit v pohodlí svého domova, se nepodává jen k těstovinám. Dochutí a obohatí každý salát. Zkuste třeba slavný Caprése nebo zeleninový salát se sýrem cottage! Vaše chuťové buňky si přijdou na svoje. Bazalkové pesto je ale výborné i v kuskusovém salátu s cizrnou.

(Sušená) rajčata

Čerstvá jsou pochopitelně čerstvá, ať už se jedná o ta masitá nebo koktejlová. Rajčata zkrátka patří k základům mnoha salátů. Už jste zkusili i ta sušená? Jestli ne, na plech naskládejte rajčátka příčně rozříznutá, osolte mořskou solí, přidejte bylinky (bazalku, česnek, libeček či rozmarýn) a vložte do vyhřáté trouby na 180 °C. Používejte do salátů společně s čerstvými rajčaty, nebo je naložte do olivového oleje. Takto připravená je uplatníte i v těstovinách nebo při přípravě masa.

Sýr feta

Feta je bílý sýr původem z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka, má vyšší obsah tuku a použít se dá jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Co by bez něj byl takový řecký salát! Feta si ale rozumí i s bulgurem, avokádem, rukolou nebo rajčaty. Z čeho si chutnou večeři připravíte právě vy? Ostatně, ingredience můžete střídat.

Chutné olivy

Černé nebo zelené? Vždyť je to svým způsobem jedno. Platí ale, že je škoda olivy nasypat jen tak na misku. Řecký salát, tuňákovo-olivový, zeleninový salát s olivami a dokonce i pomerančový salát s olivami. Tyhle holky, bez ohledu na barvu nebo chuť, se jen tak neztratí, a proto patří na seznam pěti ingrediencí, které budete chtít do salátů přidávat celé léto.

Osvěžující zázvor

Už jste někdy ochutnali sladký meloun a čerstvě strouhaný zázvor? I když se tohle spojení zdá být trochu bizarní, jedná se o osvěžující dvojku. Zázvor ale chutná i v okurkovo-česnekovém salátě, zelném či mrkvovém salátě. A bude vám vyhovovat i v marinádách. Co si pro léto přát víc?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat