Prostreno.cz

S mrkví zvládnete vláčný dort, šťavnaté karbanátky i zdravé hranolky

Mrkev sice spíše patří mezi typické potraviny podzimu, ale naštěstí ji v obchodě zakoupíte po celý rok, a navíc oproti jiným druhům zeleniny bývá i její cena velmi příznivá. Mrkev je zároveň plná cenných vitaminů a minerálů a zároveň je velmi všestranná a využijete ji jak v teplé, tak i studené kuchyni, dokonce i při pečení sladkých dezertů. Tak co vy na to, zapojíte mrkev do svého běžného vaření?

Pro malé připomenutí je dobré vědět, co všechno mrkev obsahuje. Nejenže je velmi všestranná pomocnice při vaření, ale také je plná živin. Většina výhod mrkve je často přičítána beta-karotenu a vysokému obsahu vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Navíc je bohatá na vitamin A, C, K a B8, stejně jako kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan. A teď už již ke zmíněným typům, jak mrkev snadno propašujete do svého jídelníčku, a navíc tím pozvednete své kuchařské dovednosti. 

Vláčné dezerty

Kdo by neznal mrkvový dort? Kdo ho ochutnal, musí zapomenout na předsudky o nepoživatelné mrkvi. Zkrátka mrkvi sladké pečení svědčí. Mrkev je sama o sobě sladká a v dezertech se snadno ztratí, a navíc dodá dezertům vláčnost. Nemusíte se zaměřit jen na mrkvový dort, jemně nastrouhanou mrkev můžete přidat de facto kamkoli, do bábovky, perníku, zkrátka do jakéhokoli litého těsta (do kynutého těsta mrkev nepřidávejte to by dělalo neplechu). A teď se jistě ptáte a kolik? Poměr záleží vždy na vás, je potřeba to vyzkoušet například na jednu bábovku stačí 1–2 středně velké mrkve, do perníkového těsta na plech můžete dát klidně i 3 mrkve. Vyzkoušejte a uvidíte, že se po mrkvové dezertu jen zapráší. 

Šťavnaté karbanátky

Stejným způsobem můžete mrkev přidávat i k mletému masu, má to hned několik výhod, nejenže svým způsobem nastavíte celkový objem masa a obohatíte pokrm o vitamíny, navíc ještě budou vaše karbanátky vláčné a jemné. Postup je zcela jednoduchý, přibližně na 500 g masa postačí 2 středně velké mrkve najemno nastrouhané, další postup přípravy je zcela stejný, jako u běžných karbanátků. Množství mrkve chce opět vyzkoušet, podle vaší chuti. 

Zdravější hranolky

Milujete hranolky, ale snažíte se nějaké to kilo před létem zhubnout, a tak se vyhýbáte smaženým pokrmům? Co takhle hranolky z trouby, a ne jen tak ledajaké. Budete potřebovat plech vyložený pečicím papírem a několik mrkví. Mrkev jednoduše nakrájejte na špalíčky připomínající tvar hranolek, pečlivě je vyskládejte na plech, pokapejte pár kapkami olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte několik snítek rozmarýnu. Takto připravený plech jen vložte do trouby na 180 °C a pečte přibližně 25–30 min do změknutí. Uvidíte, že tyhle hranolky si zamilujete, a navíc ve fantazii se meze nekladou, můžete přidat i pár brambor a cuketu. 

Barevné zeleninové saláty

K létu neodmyslitelně patří saláty a kdo by chtěl v salátu chroupat kostičky mrkve – no není to zrovna nic moc. A co takhle pomocí škrabky udělat z mrkve tenké průhledné plátečky, které se v salátu snadno promísí a ochutí zálivkou. Salátu tak dodáte další vitaminy, a navíc bude pěkně pestrobarevný.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.eatthis.com





Celkem 2 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat