Prostreno.cz

Kořen čekanky se hodí i na gril

Kořen čekanky. Tato oblíbená kávová náhražka (ano, čtete to správně), může být použita i ve zmrzlinách, dresincích, a dokonce i margarínu. Zkrátka a dobře, jakmile se seznámíte s chutí a výhodami tohoto kořene, zahrnete jej do své stravy! Co třeba hodit ho na gril?

Vzhledem k tomu, že kořen čekanky je bohatý na vlákninu, podporuje trávení a má přirozené laxativní účinky. Obsahuje slušné množství manganu, jež se podílí na zdravé tvorbě kostí a tkání. Pochlubit se může také inulinem, což je typ prebiotika zvyšující imunitu. Jaké jsou výhody čekankového kořene? Tohle vás asi překvapí!

Snižuje stres

Bylo prokázáno, že nadbytek kofeinu může u některých osob zhoršit stres. Ve skutečnosti opakovaná konzumace kofeinu, kombinovaná se stresem, může zvýšit hladinu kortizolu a tím podpořit nervové vypětí. Protože ale čekanka kofein neobsahuje, může nahradit šálek kávy, tím snížit spotřebu kofeinu a zároveň i hladinu stresu.

Léčí diabetes

Studie ukázaly, že extrakt z kořenů čekanky může zvýšit hladinu adiponektinu, což je protein, který reguluje hladinu glukózy v krvi. Tímto způsobem zpomaluje, nebo dokonce zabraňuje vzniku cukrovky.

Posiluje zdraví jater

Jedna lékařská recenze z roku 2015 vychvaluje schopnosti extraktu kořenů čekanky chránit játra před volnými radikály. Prý snižuje riziko možné jaterní toxicity a oxidačního stresu.

Pomáhá bojovat proti zánětlivé artritidě

Studie ukazují, že bioaktivní extrakty kořenů čekanky mohou hrát roli při léčbě osteoartrózy, takže pokud trpíte zánětlivou artritidou, kořen čekanky je tím pravým, může se použít k léčbě artritidy nebo symptomů dny.

Působí proti poruchám ledvin

Vzhledem k diuretickým vlastnostem čekanky může její konzumace zvýšit objem moči a eliminovat toxiny z vašeho systému. Ledviny díky ní zajásají!

Zvyšuje zdraví trávicího ústrojí

Inulin v čekance funguje jako silné prebiotikum, pomáhá vypořádat se s řadou střevních stavů, z nichž některé zahrnují trávení, kyselý reflux, a dokonce i pálení žáhy. Inulin také funguje jako přírodní vláknina. To signalizuje hladký a pravidelný trávicí proces, který se může postarat o snížení rizika kolorektálního karcinomu.

Kořen čekanky zároveň může léčit ekzém a pomoci při hubnutí. Studie totiž ukazují, že inulin napomáhá úbytku hmotnosti, zabraňuje zácpě a podporuje efektivní vylučování. Tápete, jak čekankový kořen zpracovat? Mezi nejoblíbenější metody patří třeba čokoládová káva.

Kořeny umyjte, vypláchněte a rozřízněte. Pečte je v troubě a poté rozmělněte v kuchyňském robotu. (Konzistence musí být podobná mleté kávě.) Následně prášek promíchejte v horké vodě, posaďte se a užijte si. Nebo máte náladu spíš na grilování? Čekankový kořen zakápněte olivovým olejem a opečte. Pro dochucení použijte citronovou šťávu nebo oblíbené koření.

Zdroj: www.wikipedia.org, wwww.goodhousekeeping.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat