Prostreno.cz

Domácí výrobu sýrů zvládne opravdu každý

Sýr může být vyroben téměř z jakéhokoli druhu mléka, včetně kravského, kozího, ovčího i sušeného mléka v prášku. I když je dostupný téměř v jakémkoli obchodě, není nad domácí přípravu! Už jste zkoušeli cottage, ricottu nebo mozzarellu?

Sýry jsou oblíbené po celém světě. Taky je máte rádi? Pak si připravte nějaký ten vlastní! Není to nic těžkého!

Cottage

Potřebujete: 2 a ½ šálku poctivého plnotučného mléka (ideálně od farmáře), ¼ šálku bílého octa a sůl. (Kdo chce, podle chuti může přidat i bylinky.)

Pokyny: Mléko přiveďte téměř k varu a odstraňte hrnec ze zdroje tepla (v podstatě se jedná o moment, kdy se začnou tvořit bublinky). Ihned po lžících začněte přidávat bílý ocet a v neposlední řadě i sůl. Promíchejte, směs nechte ochladit na pokojovou teplotu (po dobu přibližně jedné hodiny). Mléko se okamžitě začne srážet. Nyní nastává čas oddělit syrovátka. Pro tento účel použijte cedník a ze sýrové hmoty vymačkejte přebytečnou vodu. Sýr přendejte do nádoby a nechte vychladnout.

Ricotta

Potřebujete: 1,5 litru plnotučného mléka, 500 mililitrů smetany ke šlehání, 1 lžičku kyseliny citronové rozpuštěné v ½ šálku studené vody, sůl.

Pokyny: Nejdříve nechte rozpustit kyselinu citronovou. Mléko, smetanu a sůl dejte do hrnce a směs za stálého míchání pomalu zahřívejte. Poté přidejte kyselinu. Těsně před bodem varu ztlumte plamen a ještě chvíli míchejte (asi 2 minuty). Poté stáhněte z plotny a nechte asi tak jednu hodinu stát. Připravte si cedník s plátnem. Do něj přendejte onu směs a nechte 30 minut vykapat. Odkapanou syrovátku vylijte a ricottu přendejte do misky. V lednici vydrží asi 5-7 dní.

Mozzarella

Potřebujete: 2 litry plnotučného mléka, 2 lžičky kyseliny citronové, 2 lžičky soli a ½ lžičky syřidla.

Pokyny: Do studeného mléka přidejte kyselinu citronovou a sůl, rozmíchejte a směs zahřejte na 38 ºC. Vypněte plamen, přidejte syřidlo a krátce promíchejte. Nechte hodinu stát a vyčkejte, až se sražené mléko oddělí od tekutin. Následně směs sceďte a oddělte syrovátku. Sraženinu nechte odkapat v cedníku a poté základ mozzarely ohřejte v mikrovlnce po dobu jedné minuty. Vyndejte, promněte rukama a vraťte zpátky do tepla. Tentokrát však pouze na půl minutky. Zpracujte rukama jako těsto a vytvořte kouli. Tu uchovávejte ve slané vodě.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtocook.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat