Prostreno.cz

Hojnou úrodu cuket je třeba správně skladovat

Sezona cuket je v plném proudu, a pokud i vy patříte mezi zapálené pěstitele, tak už vám jistě lezou i ušima. Zkrátka když se urodí, tak je cuket nespočet a kolikrát už ani nevíme, co s nimi. Pokud je tohle i váš případ, máme pro vás hned několik typů, jak můžete cukety skladovat a jak je uchováte i na zimu.

Pokud máte doma přemíru cuket, proč si neudělat i zásobu na zimu? Pravda, zabere to trochu času a námahy, ale pochutnáte si na cuketách ze zahrádky i během zimního období. A jak můžete cukety skladovat?

Uložte je do sklepa

Napadlo vás někdy cukety strčit pěkně do chládku do sklepa? Možná budete překvapeni, jak dlouho vydrží. Skladovat lze jen dobře zralé a nepoškozené cukety. Plody nechte na rostlině co nejdéle, dokud nepřestanou růst. Tyto cukety mají obvykle velmi tvrdou slupku, a když na ně poklepete, znějí dutě jako meloun. Takto vyzrálé cukety opatrně odlomte, uložte je do přepravky a šup s nimi do sklepa. Pozor sklep by neměl být vlhký, to cuketám nesvědčí. Dobře uskladněné cukety vám vydrží dokonce až do Nového roku.

Lze cukety zamrazit?

Cukety můžete uchovávat na „horší časy“ i v mrazáku, ale má to svá pravidla. Nikdy nedávejte do mrazáku celé plody. Jednou z variant je, že cuketu zbavíte slupky, semen a nastrouháte ji na hrubém struhadle. Takto připravenou cuketu dejte do dobře uzavíratelných krabiček (neplňte až po okraj) a šup s ní do mrazáku.

Dalším způsobem je, že můžete cuketu nakrájet na kostky, starší cukety zbavte tvrdé slupky a semínek a poté nakrájejte na kostky. Mladé cuketky můžete zmrazit i se slupkou. Takto zpracované cukety vám vydrží v mrzáku přibližně deset měsíců.

Nakládané cukety

Cukety můžete naložit obdobně jako okurky, tento recept na lák je vhodný jak pro okurky, tak i pro houby. Na lák budete potřebovat 2 l vody, 0,5 l 8% octa, 150 g cukru, 80 g soli, 1 polévkovou lžíci hořčičného semínka a 25 tabletek umělého sladidla. Všechny ingredience na nálev svaříme a povaříme 5 minut, kromě umělého sladidla, to přidejte až nakonec.

Podle chuti můžete dolu do sklenic vložit list celeru, kopr nebo chilli papričku. Určitě byste neměli opomenout cibuli, pár koleček mrkve, jeden bobkový list a pár kuliček nového koření a pepře. Poté naskládejte do sklenic očištěné cukety nakrájené na kostičky nebo plátky. Zalijte vychladlým nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 80–90 °C.

Cuketová pasta na topinky

V zimě přijde vhod i domácí pomazánka na cukety, uvidíte, že se po ní jen zapráší. Budete potřebovat 1,5 kg cuket, 1 rajský protlak, 0,5 kg cibule, 1 a ½ paličky česneku, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci vegety, a pokud máte rádi pikantní, tak přidejte ještě chilli, podle chuti.

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte. Poté přidejte oloupané a nastrouhané cukety a prolisované stroužky česneku. Promíchejte a přidejte všechny zbylé suroviny a duste, dokud se neodpaří přebytečné tekutiny. Po vychladnutí dejte do skleniček a sterilujte přibližně 20 minut při 80 °C. Takto zavařené cukety vám vydrží i pár let.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat