Prostreno.cz

Náhrada došlých kvasnic nebo prášku do pečiva

Pustili jste se do pečení, ale po kvasnicích nebo prášku do pečiva ani vidu ani slechu? Pak právě pro vás máme několik tipů, čím můžete tyto suroviny v receptu jednoduše nahradit, určitě nějakou tu kombinaci alternativních surovin jistě máte doma.

Není od věci znát některé dobré náhražky kvasnic a kypřicího prášku, zvláště pokud jste vášnivou pekařkou či pekařem! Kvasinky jsou tradičně nezbytnou součástí pečení. Kvasinky pomáhají přeměnit cukry v těstě na oxid uhličitý, což způsobuje, že těsto stoupá a dodá pečivu svou načechranou a zároveň pevnou strukturu. Stejně je nepostradatelný i kypřicí prášek.

Nicméně nejlepší náhražky kvasnic a kypřicího prášku zahrnují jedlou sodu a citron, mléko a ocet a v poslední řadě také vinný kámen. A jak na to?

Jedlá soda

Co je vlastně jedlá soda, jedná se o čistý hydrogenuhličitan sodný, tedy druh soli, kterou potřebujete na kynutí. Snadno ji můžete použít místo kypřicího prášku, stačí použít stejné množství, jako když byste měli kypřicí prášek.

Vinný kámen

Místo prášku do pečiva můžete také použít vinný kámen, který vzniká při výrobě vína jako zákal v sudech. Vinný kámen je běžně dostupný ve větších supermarkete či zdravých výživách. Vinného kamene přidávejte do těsta o něco více než byste dali kypříciho prášku, stačí přibližně o 10 % navíc.

Jedlá soda a citron

Chcete-li nahradit kvasnice, musíte provést reakci, která vytvoří oxid uhličitý v těstě. Tato reakce způsobuje ty krásné vzduchové bublinky, které stoupají ve vašem pečivu. Stačí smíchat jedlou sodu a citronovou šťávu (nejlépe z čerstvou) v poměru 1 : 1. Množství budete muset vyzkoušet, chce to trošku trpělivosti. Aby tato náhrada fungovala, nenechávejte těsto kynout na teplém místě, jak jste zvyklý, ale ihned vložte těsto do trouby.

Mléko a ocet

Pokud se obáváte, že citronová šťáva převažuje nebo je příliš výrazná ve vašem receptu, můžete také použít kombinaci mléka a octa namísto citronu. Použijte stejné množství mléka a octa, pak smíchejte se stejným dílem jedlé sody. Opět, pomocí této metody nečekejte na vykynutí těsta, ale rovnou s ním do trouby.

Vylepšený prášek do pečiva

Dalším možnou náhražkou kvasnic je běžný prášek do pečiva, ale musíte k němu přidat vinný kámen. Tím vám rázem vznikne skvělý přípravek na kynutí těsta. Vinný kámen působí jako kyselina oproti prášku na pečení a tím uvolňuje oxid uhličitý, který je potřebný k tomu, aby těsto kynulo. Opět těsto dejte rovnou do trouby. Vylepšený prášek na pečení bude reagovat dvakrát, jednou, hned po smíchání v těstě a po druhé v troubě, takže se nebojte, jestliže okamžitě nedosáhnete požadované výšky.

Sázka na jistotu: Sušené droždí

Pokud se bojíte těchto pokusů, můžete mít v zásobě pár sáčků sušeného droždí. Na sáčku je vždy uvedeno na kolik kilogramů mouky je určen, podle toho se můžete velice snadno řídit. Suché droždí pak přidávejte rovnou do celého objemu mouky, přidejte všechny suroviny, dobře prohnětete a nechte kynout na teplém místě, poté těsto zpracujte, jak potřebujete. Dále už s ním pracujete, stejně, jako by vykynulo z čerstvého droždí.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat