Prostreno.cz

Přeslazený kečup nahraďte zdravější variantou

Množství cukru a sodíku v kečupu může být poměrně vysoké, a to zejména u komerčních produktů. Proto se mnoho lidí snaží toto oblíbené dochucovadlo používat jen minimálně. Naštěstí existuje několik alternativ kečupu. Víte, čím ho nahradit?

Internetová encyklopedie popisuje kečup jako druh husté červené rajčatové omáčky, jejíž zrod je spojován s východní Asií. V této zemi se totiž kdysi používal jako omáčka na ryby. Průmyslově vyráběný kečup obsahuje rajčatový protlak, koření a další přísady, které se leckomu moc nelíbí například cukr, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy či sůl. Diabetici a lidé se srdečními onemocněními tyto položky potřebují vyloučit, takže se logicky zajímají o to, čím kečup nahradit. Patříte-li mezi ně, máte na výběr z několika možností.

Rajčatová salsa

Většina výrobců rajčatové salsy dodržuje zásadu, že do svých omáček nepřidává žádný cukr. Nahraďte proto kečup stejným množstvím salsy, která váš pokrm dochutí na jedničku.

Rajčatová pasta

Obvykle ji seženete v lisovací tubě či plechovce. V případě rajčatové pasty se jedná o široce dostupný rajčatový koncentrát, který se dá pořídit v každých potravinách. Naneste rajčatovou pastu na hamburger nebo hot dog, a zacházejte s ní jako s kečupem. Při vaření má bohatou rajčatovou příchuť bez přidaného cukru nebo sodíku.

Rajčatová omáčka

Zatímco některé odrůdy konzervované rajčatové omáčky mají také spoustu soli nebo cukru, existují i výjimky, u kterých je to naopak. Najdete-li takový produkt, můžete jej považovat za náhradu kečupu. Použijte stejné množství, jaké recept udává. A propos, takové obyčejné brambory s rajčatovou omáčkou chutnají prostě skvěle.

Jablečný ocet

Mnohdy tolik zatracovaný kečup zastoupí i jablečný ocet. Namítáte, že právě on žádná rajčata neobsahuje? To sice máte pravdu, ale jablečný ocet aplikovaný v receptech, které vyžadují kečup, může přinést skvrnitou sladkost pokrmu a zároveň zcela eliminovat problematické přísady kečupu.

Vlastní výroba

Pokud vám běžné kečupy nevyhovují, řešením je i vlastní výroba, díky které máte přehled o tom, co kečup obsahuje. Zkombinujte rajčatovou pastu, sůl, trochu cukru a koření a vařte, dokud nedosáhne správné konzistence. Vytvoření vlastního kečupu vám umožní výrazně snížit množství nebezpečných sladidel a sodíku.

Zdroj: www.healthyeating.com, www.doityourself.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat