Prostreno.cz

Čím vším můžete nahradit jalovcové bobule

Klasické recepty, jako je tomu například u zelí, zvěřiny a dalších masových pokrmů, si žádají použití tmavě modrých plodů jalovce, které připomínají borůvky. Ve specializovaných supermarketech je takhle ingredience k mání, ale co když se vám ji nepodaří sehnat? Nezoufejte, náhražky zafungují na výbornou!

Jalovec není úplně standardní položkou, kterou byste ve své kuchyni uchovávali? Nevadí. Do svého receptu, jenž ho vyžaduje, použijte něco, co pokrm doladí i bez jeho přítomnosti. Tyhle zástupce určitě doma máte!

Rozmarýn

Rozmarýn je chutí velmi podobný jalovci, proto se hojně používá jako náhražka v masných a zvěřinových pokrmech. Jedna čerstvá větvička rozmarýnu báječně zastoupí každé čtyři bobule jalovce. (Neříkejte, že vám tahle informace neulehčila život!) Rozmarýn zároveň zlepší vaši paměť, pomůže s imunitním systémem, podpoří krevní oběh, uvolní napjaté svaly a odplaví stres.

Kmín

Pokud se pokoušíte nahradit jalovec v rámci receptu na kyselé zelí, kmín je nejlepší sázkou na jistotu. Leckdo si ho nemůže vynachválit hlavně v masových receptech „z jednoho hrnce“. Jeho výhodou je výraznost, proto stačí jen malé množství. Jedna kávová lžička kmínu může být použita místo dvou bobulí jalovce. Toto koření má antiseptické vlastnosti, ničí tedy choroboplodné zárodky. Také se může pochlubit vysokým obsahem železa a vápníku.

Rozdrcený bobkový list

Rozdrcený bobkový list funguje jako perfektní záskok čtyř jalovcových kuliček. Hodí se do dušených pokrmů, kterým dodává podobnou kořenitou vůni a chuť. Vhodná je i směs kmínových semen a bobkového listu. Nebojte se kombinací. A propos, bobkový list pomáhá při chřipce, zmírňuje kašel a nachlazení, tlumí bolesti hlavy, ulevuje od nejrůznějších otoků a artritických bolestí a postará se o snížení plynatosti.

Černý kardamom

Poměrně drahé, ale výjimečné koření? To je černý kardamom, který nabízí dřevitou vůni a chuť. Tento druh dochucovadla funguje jako náhražka jalovce u kachny nebo zvěřiny. Nemáte-li jej, sáhněte po jednodušších variantách, ke kterým patří cibule, česnek nebo jiné bylinky a koření, které absenci či nedostatek jalovce takticky schovají.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat