Prostreno.cz

Přebytečnou pomerančovou kůru dejte do čokolády

Možná patříte k těm, kteří si nedokáží představit den bez pomeranče. Pokud ano, co děláte se slupkami? Putují hned přímo do koše? Pokud používáte pomeranče v biokvalitě pouze k vymačkávání šťávy a slupky se zbavujete, děláte velkou chybu. Může se totiž uplatnit v chutných receptech a zároveň prospěje vašemu zdraví!

Pomerančová kůra obsahuje více než 170 různých druhů fytonutrientů, z toho přes 60 druhů flavonoidů. Také je bohatá na pektiny, vitaminy, silice, minerály i vlákninu. Když ji nastrouháte, dají se s ní posypat saláty, zelenina nebo dezerty. Co se týče zdraví, tak má celou řadu příznivých účinků na organismus.

Chuť, která se neodmítá

Zlepšuje zdraví srdce, díky velkému množství histaminu a antioxidantů zmírňuje projevy respiračních onemocnění, ale také působí jako prebiotikum. Je totiž bohatým zdrojem nerozpustných polysacharidů, zejména pektinu, tříslovin a hemicelulózy.

Uvedené látky snižují dobu potřebnou pro kontakt trávené potravy se střevem, snižují kyselost střevního prostředí, krotí plynatost a zabraňují zvracení. A co víc, podle klinických studií zmenšuje konzumace pomerančové kůry riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, protože toxiny v potravinách se vážou na látky z kůry, a brání tak jejich přímému doteku se střevní sliznicí. S čím taková kůra chutná nejlépe? Podle některých je to čokoláda! Tak si připravte takovou, která pohladí vaše chuťové buňky a zároveň ozdraví tělo.

Dezert, nebo lék?

K ruce si dejte 250 gramů čokolády nasekané na kousky, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče v biokvalitě (nikdy nepoužívejte kůru z běžného prodeje), 2 hrsti nahrubo nasekaných lískových ořechů a špetku hrubé soli.

Malý plech vyložte alobalem a dejte do ledničky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vmíchejte do ní polovinu nastrouhané kůry a nahrubo nasekaných oříšků. Směs ihned vlijte na vychlazený plech, a co nejrychleji rozetřete stěrkou či špachtlí. (Pro usnadnění si pomáhejte nakláněním plechu). Čokoládu posypte zbylou kůrou, ořechy a hrubozrnnou solí. No a co k této dobrotě pít?

Kousek sušené pomerančové kůry dejte do čerstvého zázvorového nebo mátového čaje. Pokud budete dělat nálev ze samotné pomerančové kůry, přidejte i badyán, kardamom nebo hřebíček. Skvělé je i semeno koriandru.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat