Prostreno.cz

Kaštanová zimní polévka pro zahřátí i zdraví

Jedlé kaštany jsou skvělé i na polévku, která posílí činnost vašich jater!

Hlavní sklizeň plodů kaštanovníku setého či jedlého (Castanea sativa), oblíbených jedlých kaštanů, sice probíhá v říjnu, nicméně díky odstranění vnitřních parazitů se kaštany namáčejí ve vodě teplé 50 °C. Proto vydrží na pultech supermarketů někdy až do února. Jak toho využít?

Jedlé kaštany se doporučují při poruchách jaterní činnosti, pro posílení nervové soustavy a pro vylučování všemožných jedů z těla. Pokud máte rádi ty pečené, jistě si zamilujete i polévku určenou pro čtyři osoby.

Připravte si 0,5 kg jedlých kaštanů, 0,5 kg nerafinovaného cukru, 0,75 l zeleninového vývaru jakéhokoli druhu, 0,2 l smetany (ideálně kokosové), 30 g biomásla, bílý lanýžový olej, pepř, koriandr a bazalku (nemusí být).

Pro potěchu žaludku i oka

Klenutou část kaštanu naříznete do kříže, kaštany dejte na pečicí plech a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut, tedy do té doby, než se slupka otevře. Teplé kaštany vyloupejte. Poté nasypte do hrnce cukr a při střední teplotě jej zkaramelizujte. Přilijte zeleninový vývar a oloupané kaštany a vše nechte taktéž při střední teplotě probublávat zhruba 20 minut. Do té doby kaštany ještě více změknou.

Následně směs rozmixujte a přilijte smetanu. Polévku ještě jednou ohřejte, vmíchejte biomáslosa několika kapkami bílého lanýžového oleje a podle chuti dolaďte pepřem, koriandrem nebo bazalkou. Polévku připravujte vždy čerstvou a uskladňujte v lednici pouze jeden den.

Zdravotní účinky nejsou k zahození

Kaštany jsou vynikajícím zdrojem minerálů, jako je železo, vápník, hořčík, mangan, fosfor a zinek, kromě toho poskytují velmi dobré množství draslíku (518 mg/100 g). Dále jsou bohaté na mnoho důležitých skupin vitaminů B-komplexu. 100 g ořechů poskytuje 11 % niacinu, 29 % pyridoxinu (vitamin B6), 100 % thiaminu a 12 % riboflavinu. Kromě příznivého působení na jaterní činnost snižují krevní tlak či pomáhají předcházet mikrocyklické anémii.

Metody přípravy a podávání

Kaštany jsou příjemně sladké a chutné. V dávných dobách je domorodí Američané využívali podobně brambory. V Japonsku se zase podává kaštanová rýže (Kuri Gohan), v Koreji můžete ochutnat sladký dezert známý jako yaksik. Ten se připravuje s pomocí kaštanů a piniových oříšků smíchaných s lepivou rýží. Kaštany se používají i jako jedna z hlavních ingrediencí u drůbežích nádivek, chutné je také kaštanové krémové máslo.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat