Prostreno.cz

Pomocné fígle při náročné přípravě ryb

Rozhodli jste se, že letos „půjdete do sebe“? Shazujete přebytečná kila, nebo se jen snažíte žít co možná nejzdravěji? Tak to na vašem stole určitě nechybí báječné ryby. Odrazuje vás práce s nimi? Teď již nemusí. Šupin i zápachu se zbavíte s pomocí jednoduchých vychytávek.

Ryby obsahují plnohodnotné bílkoviny, tuky, vitaminy A, D, B. Navíc se mohou pochlubit fosforem, jódem a dalšími pro tělo potřebnými látkami. Dejte jim šanci!

Jak často ryby jíst?

Výživoví specialisté se shodují, že ryby by na našem stole neměly chybět dvakrát či třikrát týdně. Přispívají ke snížení rizika srdečního záchvatu a mrtvice, a to díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin. Podle studie v časopise American Journal of Epidemiology pravidelná konzumace ryb podporuje zdraví mozku a kognitivní skóre.

Ryby podle všeho i zlepšují paměť a co víc, přítomnost omega-3 mastných kyselin pozitivně působí na nervy. Tyto kyseliny prý dokonce mají lepší účinek než některá antidepresiva. Hubnete? Pak se vám tenhle fakt zachovávající psychickou pohodu rozhodně hodí. Pokud si lámete hlavu s přípravou ryb, vezměte v potaz některé vychytávky, které vám manipulaci s nimi rozhodně usnadní.

Od výběru po kuchání

Čerstvé ryby připravujte v kuchyni ještě týž den. Vyvrhnuté a dobře očištěné se dají uložit v chladničce, ale jen do druhého dne. Na to, abyste poznali, zda je ryba čerstvá, nepotřebujete být detektiv. Čerstvé kusy mají lesklé oči, krvavě červené žábry a lesklé šupiny, které pevně drží. Co se týče kuchání, používejte ostrý nůž a nejprve rozřízněte břicho od řitního otvoru až po žábry. Poté opatrně vyjměte vnitřnosti. Hlava se dá odříznout nůžkami na drůbež.

Sbohem, šupiny!

Ryby zbavíte šupin tak, že si je položíte na pracovní plochu nebo prkénko, přidržíte je za ocas a šupiny odtrhnete od ocasu k hlavě tupou stranou nože nebo ozubenou částí škrabky. Moc to nejde? Nevadí. V případě, že jsou šupiny zaschlé, ponořte rybu do horké vody a okamžitě šupiny odtrhněte.

Nežádoucí pach

Že se má kapr den před úpravou smočit v mléce, aby se zbavil, pachu, to je známá věc. Co ale dělat se středomořskými rybami? To je jednoduché. Syrové ryby zakapávejte citronem či octem. Díky těmto běžně dostupným pomůckám maso zůstane krásně bílé, zpevní se a zároveň se zbaví nepříjemného odéru.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat