Prostreno.cz

Čím můžete v receptu nahradit kokosový cukr

Kokosový cukr v receptu. Co dělat, když ho po ruce nemáte? Použijte jednu ze skvělých náhrad! Která vám k srdci přiroste nejvíc?

Někdy může nastat situace, kdy si začnete lámat hlavu s tím, čím nahradit kokosový cukr tak, aby případná alternativa příliš neovlivnila chuť a charakter receptu. Po čem tedy sáhnout? Možností máte hned několik!

Surový med

Jednou z nejjednodušších náhrad kokosového cukru je surový, tedy organický med. Ujistěte, že v porovnání s „kokosákem“ používáte pouze 1/4 množství medu, jinak bude recept nevyvážený. Surový med funguje nejen jako skvělý zástupce, ale má také řadu antioxidačních, antibakteriálních a protizánětlivých přínosů.

Javorový sirup

Pokud jde o chuť, javorový sirup je logickou alternativou kokosového cukru a pro každý šálek, který recept vyžaduje, se používá 1/4 šálku „javoráku“. Tento sirup však může překvapit výraznější sacharinovou chutí, tedy v porovnání s kokosovým cukrem. Proto si dejte pozor, aby vám tak říkajíc neujela ruka. Do receptu jej dávkujte pozvolna, jinak jeho chuť bude v konečném výsledku moc výrazná.

Přírodní třtinový cukr

Přírodní třtinový cukr, který má velmi podobnou konzistenci jako ten kokosový, ve skutečnosti může být použit v poměru 1 : 1, což dost věcí usnadňuje….

Stévie

Ve srovnání s glykemickým indexem kokosového cukru je extrakt ze stévie logickou volbou, pokud hledáte náhražku převážně ze zdravotních důvodů. Stévie má mnohem menší vliv na hladinu cukru v krvi, ale přesto slibuje podobně sladkou chuť. Co se týče poměru, tak i v tomto případě se jedná o 1 : 1 vůči kokosovému cukru.

Tmavá, třtinová melasa

Melasa je v podstatě šťáva, hustý tmavě hnědý až černý sirup, který vzniká vylisováním cukrové třtiny či řepy. Pouze malé množství bude mít stejný účinek jako kokosový cukr. Znovu však platí, že všeho s mírou. I melasu používejte opatrně, abyste příliš neovlivnili výslednou chuť pokrmu.

Xylitol

Xylitol je organická sloučenina, které se říká dřevný nebo též březový cukr. Toto cukrové sladidlo má nízký glykemický index a může být použito jako náhražka kokosového cukru.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat