Prostreno.cz

Naučte se správně vařit těstoviny

09.03.2021 | Krok za krokem

Ať se snažíte sebevíc, rýži máte vždy tvrdou nebo naopak rozvařenou, těstoviny slepené a o luštěninách nemůže být ani řeč? Prozradíme vám pár tipů, díky kterým se vám podobné nepříjemnosti stávat už nikdy nebudou.

Těstoviny

Nejčastější chybou, kterou dělá kdekdo, je vaření těstovin v příliš malém hrnci. Těstoviny potřebují větší množství vody a prostoru, aby se při vaření neslepovaly. Zhruba platí na 100 gramů těstovin jeden litr vody.

Nekupujte laciné výrobky. Nemusíte dávat za špagety nehorázné sumy, ale v praxi to většinou zaručuje úspěch. Zlatá střední cesta bývá postačující.

Nebojte se vodu hodně osolit. Do pětilitrového hrnce s klidným svědomím přidejte lžíci soli. Těstoviny krásně změknou a nebudou bez chuti.

Olej do vody nedávejte. Těstoviny se neslepí, pokud budou mít v hrnci dost vody a občas je promícháte. Olej můžete přidat do hotových těstovin až po scezení.

Nenechávejte je vařit příliš dlouho. Ideální je, pokud ještě před scezením nejsou úplně dovařené. Ještě dojdou, než je stihnete naservírovat.

Rýže

Obchodům kraluje nespočetně druhů rýže, a přesto nejčastěji saháme po té obyčejné, ve varných sáčcích. Jenže ta je většinou po uvaření na povrchu rozvařená a uvnitř tvrdá. Uvařit ji správně přitom není žádná věda.

Pokud jste začátečníci, vybírejte raději jasmínovou nebo basmati rýži, které mají dlouhá a pevná zrnka, u kterých nehrozí rychlé rozvaření.

Rýži vařte v nižší a širší nádobě, aby netrpěla pod vlastní vahou a část naspodu hrnce nebyla slepená a umačkaná.

U volně sypané rýže platí, že jeden standardní hrnek suché rýže obsahuje zhruba dvě porce. A na jeden hrnek suché rýže postačí jeden a půl hrnku (stejného) vody.

Rýži propláchněte, na plotně rozpalte v hrnci trochu oleje a rýži krátce osmahněte. Poté ji zalijte odměřeným množstvím horké vody, osolte, promíchejte, přiklopte poklici a nechte 15 minut dusit. Poté plotnu vypněte a nechte rýži pár minut dojít. Před servírováním ji načechrejte vidličkou.

Luštěniny

Luštěniny před vařením vždy pečlivě přebereme a propláchneme. Poté je nutné je namočit (pokud nejsou předvařené). Výhoda namáčení tkví i v tom, že nás luštěniny nebudou tolik nadýmat. Čočku je třeba namočit alespoň na čtyři hodiny. Fazole a hrách si do vody nachystejte už večer, pokud je chcete druhý den k obědu.

Luštěniny přiveďte k varu a sbírejte pěnu. Poté ztlumte plamen a nechte pozvolna vařit v menším množství vody. Jak se voda bude odpařovat, postupně dolévejte.

Luštěniny při vaření nemíchejte, abyste z nich neudělali kaši. Pouze hrncem zatřeste nebo zlehka nakypřete vidličkou.

Vodu na luštěniny nesolte. Koření a sůl můžete přidat až na samém konci přípravy.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat