Prostreno.cz

Chutné domácí rozmarýnové víno nebo olej

Rozmarýnové víno nebo doma připravený olej? Bylinkáři už se nemohou dočkat, až začnou sklízet své oblíbené bylinky. Patříte k nim? Pak musíte vědět, jak s touhle stálezelenou léčivou rostlinou z čeledi hluchavkovitých naložit!

Rozmarýna lékařská se pěstuje na zahrádkách nebo v květináčích, kde plní funkci typické bylinky zkrášlující venkovská stavení. Pochází z teplého Středomoří, její keř je stálozelený s fialově zbarvenými květy. Příjemná vůně po kafru vás může očarovat v období od června do srpna, kdy nastává její kvetoucí období. Nezapomeňte jí však dopřát slunné a teplé stanoviště. Jak se vám za takovou péči odvděčí?

Rozmarýna a magie

Rozmarýna se kdysi vkládala pod polštář pro navození klidného spánku. Přiložená na rozžhavené uhlí měla přivolat odpověď na neřešitelný problém. Jejím uzdravujícím vibracím věřili léčitelé, kteří si před ošetřováním pacientů myli ruce v jejím odvaru. Pokud se vhodila do ohně, očišťovala od zlých sil. Tím to ale jenom začíná.

Léčivé účinky

V lidovém léčitelství se rozmarýna používala již od starověku, neboť má spoustu pozitivních účinků. Odvar ze sušených listů zvyšuje tvorbu žaludečních a trávicích šťáv, proto prospívá trávení. Stejně tak eliminuje jaterní i ledvinové neduhy.

Jelikož velmi dobře odbourává únavu, výtažky z rozmarýny se staly oblíbenou přísadou do koupelí. Zajišťuje lepší prokrvování končetin, a tak přispívá k celkovému zlepšení krevního oběhu. Masti z rozmarýny ocení sportovci k masáži bolestivých svalů. Rozmarýnová silice je zase vhodná pro studenty, protože zvyšuje schopnost koncentrace. Lidé pokročilejšího věku ji zužitkují při artritidě.

Tato bylinka je také přírodním antiseptikem, vhodná při rýmě, nachlazení a zahlenění plic. V kuchyni se uplatní nejvíce k pokrmům z brambor. Skvěle doplní omáčky, těstoviny i polévky na bázi rajčat, ale svou dobrou práci vykoná i při pečení nejrůznějších druhů masa, včetně kuřete. A co takové rozmarýnové víno? Budete ho milovat!

Rozmarýnové víno

Jedná se o ideální nápoj při léčbě nízkého krevního tlaku. Připravuje se ze 75 g rostlinky, která se maceruje týden v litru kvalitního bílého vína. (Ideální je přitom absolutní temno.) Pít lze pouze 40–50 ml tohoto nápoje denně. Víno není vaším šálkem kávy? Pak se pusťte třeba do báječného oleje!

Rozmarýnový olej

Panenský olivový olej zahřejte na 80–90 stupňů, vhoďte několik hrstí drobně nasekaných lístků rozmarýny a nechte pár dní louhovat. Takový olej se stane ideálním dochucovadlem zeleninových salátů a mas.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat