Prostreno.cz

Pár bylinek stačí na výrobu domácích léčivých bonbonů

Při sladkém prohřešku nemusíte mít hned špatné svědomí. A jak toho dosáhnout? Stačí věnovat trochu času výrobě kvalitních domácích cukrovinek. Jaké bylinky k tomu použít?

Sladkosti dnes nabízejí nepřebernou paletu chutí, jenže produkty z obchodů bývají často vykoupené látkami, které naše tělo rozhodně nepotřebuje. Patří mezi ně přeslazené bonbony, tyčinky s palmovým olejem, čokolády s nízkým obsahem kakaa a nejrůznějšími chemickými přísadami. Možnost vyrobit si doma vlastní pochutiny se tak stává zajímavější pro stále větší počet lidí.

Variant je přitom spousta. Pokud máte rádi například gumové medvídky, můžete si zkusit vyrobit vlastní verzi z ovocné šťávy (jahodová, rybízová, pomerančová) a rostlinného agaru (želatina z mořských řas). Pro sladší chuť stačí dochutit medem nebo stévií. V případě, že tužíte spojit příjemné s užitečným, zaměřte se na bylinkové bonbony. Nejenže si pochutnáte, ale uděláte i něco pro zdraví. Jakým druhům věnovat pozornost?

Síla šalvěje

Na úvod je třeba se rozhodnout, kolik času a úsilí chcete výrobě bonbonů věnovat, a podle toho si vybrat, jaká cukrátka napoprvé uvařit. Pro začátek se doporučují ty nejjednodušší, například ze šalvěje lékařské.

Na šalvějové bonbony potřebujete pouze trochu medu, krystalový cukr, čerstvou nebo sušenou šalvěj a šťávu z citronu. Postup je velmi jednoduchý. Šalvěj smíchejte s cukrem, medem a citronovou šťávou, povařte a rychle tuhnoucí hmotu nakrájejte na kostičky. Takto vyrobené cukrovinky skladujte v uzavřených sklenicích, aby nezvlhly. (Lze použít i silikonové formičky na led, či mýdla.)

Šalvěj je velmi oblíbená v lidovém léčitelství, a to pro dezinfekční a hojicí účinky. Zároveň vyniká schopností posilovat smysly, paměť a zlepšovat koncentraci. Nemusíte se samozřejmě omezovat pouze na ni. I další možnosti jsou k dispozici.

Něco proti nachlazení

Vytvořte si hmotu přesně podle vašeho přání nebo potřeb. Nejen na jaře, kdy jsou časté výkyvy počasí, se mohou hodit léčivé zázvorové bonbony, skvělé jako doplněk při kašli a nachlazení. Ideální je směs doplnit o trochu hřebíčku a medu, což dá bonbonům povědomou chuť a doplní je o další důležité látky.

V nemoci mohou pomoci také cukrovinky z květů a listů lípy srdčité nebo z máty peprné, která dokáže krásně protáhnout dutiny. Uklidňující a uvolňující účinky má zase levandule lékařská. Vše lze různými způsoby kombinovat a přidávat další bylinky podle chuti. Odměnou vám budou sklenice výtečných sladkostí, které v rozumné míře neškodí, ale naopak pomáhají.

Zdroj: www.eatthis.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat