Prostreno.cz

Zahustit omáčku lze zdravě bez bílé mouky

Ve většině domácností se k zahušťování omáček či polévek běžně používá pšeničná mouka, případně z ní připravená jíška. Co si budeme namlouvat, o nic zdravého zrovna nejde. Přesto se nemusíte hned vzdát oblíbených omáček nebo hustých polévek. Zahušťovat lze totiž i zdravěji. Máme pro vás hned několik tipů, čím můžete nahradit běžnou mouku a jíšku.

Spousta omáček a krémových polévek se bez jíšky prostě neobejde, ale pokud se z nějakého důvodu chcete vyhnout klasickému zahušťování, tak zkuste tyto zdravější alternativy.

Není mouka jako mouka

Nejběžnější druh mouky je pšeničná, ale té se chceme vyhnout. Chuťově nejpodobnější je mouka celozrnná, ale pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte například pohankovou, špaldovou, ovesnou, cizrnovou či hrachovou. Například hrachová mouka je skvělá při přípravě základu na hustou polévku. Opomenout nesmíme ani kokosovou mouku, která je populární mezi vegany a je také vhodná na bezlepkové pečení.

Tapioka

Škrob tapioka se vyrábí z kořene keřů manioku. Zní to sice dost exoticky, ale už i v našich končí lze běžně koupit. Nejběžnější formou u nás je tapioková mouka nebo takzvané tapiokové perly. Tapioku ocení i bezlepkáři, má průhlednou konzistenci a téměř neovlivní chuť pokrmu. Tapiokové perly lze použít například i jako zavářku do polévky. Pokrmy zahuštěné tapiokou můžete zmrazit, při rozmražení zůstane konzistence stejná.

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob patří mezi ty nejoblíbenější škrobová zahušťovadla. Nemá žádnou chuť a je bezbarvý. Kukuřičný škrob je vhodný na zahuštění sladkých i slaných omáček, především těch se smetanou. Není vhodný do pokrmů, které plánujete zamrazit, po rozmražení mohou zůstat v omáčce „pucky“.

Arrowroot kořenový škrob

Pod tímto názvem ho můžete zakoupit ve zdravé výživě. Arrowroot pochází z hlíz tropické rostliny Maranta arundinacea a zpracovává se v západní Indii. Má neutrální chuť a čirou barvu.

Stačí jen několik lžic škrobu rozmíchat metličkou ve studené vodě, vytvoří se hrudky. Ničeho se nebojte a vlijte do horké omáčky či polévky a dobře rozmíchejte. Je vhodný i do sladkých pokrmů, polévek a omáček. Jen pozor nepřidávejte arrowroot do pokrmů se smetanou, mlékem či jogurtem, místo zahuštění by celé hmota připomínala spíše sliz.

Agar

Agar je běžně rozšířen mezi vegetariány, získává se z červených mořských řas. Agar je pětkrát silnější zahušťovadlo než želatina, je vhodný na moučníky, omáčky a pudinky. Pozor, vyvarujte se receptům s octem a potravinám s vysokým obsahem kyseliny šťavelové.

Psyllium

Psyllium je přírodní vláknina, je vhodná při redukci hmotnosti a také lze využít na zahuštění pokrmů. Přidávejte psyllium po lžičkách, chvilku to trvá, než nabobtná a pokrm zhoustne. Psyllium je vhodné do omáček a polévek.

Zázračná semínka

K zahušťování můžete také použít chia a lněná semínka. Chia semínka stačí jen přisypat do polévky a chvilku počkat, než nabobtnají. Lněné semínko je potřeba nejprve pomlít. Použít je můžete do pečiva, nebo zahuštění syrových pokrmů například studených polévek. Pomleté semínko přidávejte po malých částech, chvilku trvá, než semínko nabobtná a pokrm zahustí.

Datle

Zní to možná neuvěřitelně, ale i datle se používají na zahušťování. Datle je třeba namočit přes noc, poté je pokrájejte na menší kousky a můžete použít. Používají se na zahuštění sladkých syrových pokrmů například ovocných past nebo do ovocných šťáv či pyré.

Zdroj: www.kitchetips.com, www.cookingtips.com





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat