Prostreno.cz

Připravte si vlastní levnou kari pastu bez éček

Kari je hlavní složkou asijské a indické kuchyně. Věděli jste ale, že existuje v různých variantách? Každá chutná trochu jinak a vyniká při přípravě různých pokrmů.

Kari seženete v sypké i pastovité podobě. Jen málokdo však zná jinou verzi, než je žlutý sypký prášek. Barevné varianty přitom existují hned tři, lišit se mohou v konzistenci a jejich využití. Do některých pokrmů se více hodí pasta, do jiných je vhodnější práškové kari. Tak jak to ve skutečnosti je?

Žlutá

Žluté kari je k mání v každé kuchyni. Prodává se především jako práškové koření, které je cenově velmi dostupné, ale koupit se dá ve specializovaných obchodech i ve formě pasty. Jeho hlavní výhodou je, že není tolik ostré jako jiné druhy, a proto jej bez potíží konzumují i Evropané, zvyklí na jinou úroveň ostrosti jídel. Jeho hlavní složkou jsou žluté chilli papričky, kurkuma a římský kmín. Pro svou charakteristickou barvu se používá především při přípravě indických jídel, jako je například masala.

Zelená

Zelené kari je především pasta. Obsahuje výrazně méně kurkumy a jeho dominantní složkou jsou zelené chilli papričky. Ze všech druhů kari je nejméně pálivé. V tradiční asijské kuchyni se často kombinuje s kokosovým mlékem. Vzniká tak vynikající omáčka, v níž se upravuje kuře. Zelené kari koupíte v lépe vybavených prodejnách potravin.

Červená

Červené kari, jak už jeho barva napovídá, je ze všech typů tohoto koření nejvíce pálivé. Kromě šalotky, česneku, zázvoru a velkého množství červených chilli papriček obsahuje také další ostré koření. K dostání je v podobě pasty i jako sypká kořenicí směs. Využití nalézá v tradiční thajské kuchyni a nelze ji doporučit těm, kteří tuto kuchyni teprve objevují.

Kari pasty, které se přidávají do pokrmů, si můžete rovněž připravit sami. Proces je to však zdlouhavý a vyžaduje nakoupení mnoha druhů koření a ostatních ingrediencí. Vzhledem k tomu, že na trhu existují velmi kvalitní produkty bez přidaných glutamátů, dochucovadel a barviv, raději si ušetřete si čas a nějakou takovou kupte. Volnou chvíli pak můžete věnovat kuchařským experimentům.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat