Prostreno.cz

Čím v kuchyni nahradit chybějící hroznový olej

Došel vám hroznový olej, nebo jste ho nikdy neměli? Pokud hledáte nějakou jeho alternativu, nemusíte „chodit daleko“. Do receptu, který jej vyžaduje, použijte tyhle náhradníky!

Hroznový olej neboli olej z hroznových jader je rostlinný olej lisovaný z peciček révy vinné, které jsou odpadním produktem při výrobě vína. Má úžasné regenerační a hydratační účinky a v kosmetice se hodí pro normální i mastnou pleť. V kuchyni je pro svou lehkou jemnou chuť a téměř neutrální vůni ideální do pečiva a moučníků, chutná však i v marinádách, omáčkách a těstovinách. Rozumí si také s rybami a saláty.

Tento olej má vysoký bod kouřivosti (190 stupňů), takže je vhodný i na smažení, pečení či dušení. Co dělat, když tenhle zázrak potřebujete, ale jako naschvál zrovna není k mání? Za nejvhodnější náhražky hroznového oleje se považují tyhle známé suroviny z kuchyně. Která to u vás vyhraje?

Olivový olej

Olivový olej může ten hroznový zastoupit, a to hlavně při výrobě majonézy. Nikdo díky jeho emulgačním vlastnostem nepozná výrazný rozdíl.

Olej z řepky

O oleji z řepky je známo, že oproti hroznovému oleji jde o levnější verzi. Jeho tukové složení se však navzdory nižší ceně „hroznáku“ podobá. Proto jej neváhejte do svých receptů použít. Zvlášť při pečení je užitečný.

Kokosový olej

Pokud si přejete alternativu bez zápachu a chuti, vyměňte hroznový olej za rafinovaný kokosák. (Rafinovaný kokosový olej je bělený a dezodorizovaný, tedy bez vůně. Jeho výhodou je velmi nízká cena.) Pro hluboké smažení však nezapomeňte, že je vhodnější ten nerafinovaný s vyšším kouřovým bodem. Co se týče složení, rozdíl mezi nimi je následující. Nerafinovaný i rafinovaný kokosový olej obsahuje stejné množství zdravé mastné kyseliny. Nerafinovaný je však bohatší na fytoživiny.

Kukuřičný olej

Kukuřičný olej je méně nákladná a zdravá náhrada hroznového oleje. Lze jej zpracovat pro vaření a smažení.

Sezamový olej

I sezamový olej je dobrou alternativou „tekutých hroznů“, a to zvlášť v rámci čínské nebo malajské kuchyně. Pozor však na dávkování, neboť má štiplavou chuť a vůni.

Slunečnicový olej

Neutrální chuť slunečnicového oleje z něj činí slušného zástupce hroznového oleje. Tento typ oleje je vhodný pro smažení potravin, jako jsou hranolky a maso.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat