Prostreno.cz

Marmeláda z červených pomerančů od Boženy z Prahy dobývá svět

20.04.2019 | Krok za krokem

Tak marmeláda, nebo džem? V češtině má většina z nás tato dvě slova za synonyma, ale někteří vědí, že se tyto dvě pochoutky zaměňovat nemají. Marmeládou se správně nazývá pouze ovocná zavařenina z citrusů. A Češka s ní vyhrála mezinárodní soutěž!

U nás není pomerančová marmeláda tak známá nebo oblíbená, ale třeba Britové ji milují. A tou úplně největší pochoutkou je pro ně marmeláda ze sevillských pomerančů, která byla vlastně náhodou poprvé vyrobena ve Skotsku. Tam v 18. století připlula poničená španělská loď’ s nákladem těchto plodů, který levně odkoupil místní obchodník James Keiller. Trpké citrusy ale nikomu nechutnaly, a tak je jeho matka Janet rozvařila spolu s cukrem a vznikla sevillská marmeláda. Byla natolik dobrá, že James Keiller vybudoval fabriku na její výrobu. V Británii ji lidé od té doby s velkou oblibou snídají namazanou na toastech.

Marmeládové klání. Autor: Hermione McCosh

Češka dobývá svět

V České republice se sevillské pomeranče shánějí těžce, pomerančová marmeláda však k dostání je. Pokud byste chtěli doma uvařit marmeládu ze sevillských pomerančů, budete si muset počkat na konec prosince, kdy začíná jejich sezona, která trvá jen několik týdnů. Prozatím můžete zkusit recept z červených pomerančů od paní Boženy Králové z Prahy, která s touto marmeládou vyhrála stříbrné ocenění v kategorii ,,mezinárodní marmeláda” na Mezinárodní soutěži ve výrobě marmelád v Anglii.

Recept na marmeládu z krvavých pomerančů podle Boženy Králové

Božena Králová. Autor: Iveta Frost

Ingredience:

  • 2 kg krvavých pomerančů v bio kvalitě
  • 60 g citronové šťávy
  • 1 kg cukru krupice
  • 2 vanilkové lusky
  • citrusový pektin

Postup:

  1. Pomeranče důkladně očistíme a celé je vložíme do velkého hrnce (ideálně tak, aby byly všechny v jedné vrstvě na dně hrnce). Zalijeme vodou (do výšky ponoření pomerančů, tj. přibližně 10 cm), přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 2 hodiny.
  2. Uvařené pomeranče vyndáme z nálevu a odložíme si je do mísy. Nálev si ponecháme, přidáme na plameni a začneme ho redukovat. (Naším cílem je nálev zredukovat na ½ původního množství.)
  3. Pomeranče si mezitím rozřízneme a do misky vyndáme dužinu. Poté vyškrabeme bílou vnitřní slupku, kterou vyhodíme. Zbyde nám kůra z pomerančů, kterou si pokrájíme na proužky (použijeme cca 2/3 množství kůry).
  4. Vanilkové lusky podélně rozkrojíme a vyloupneme z nich dřeň.
  5. Do zredukovaného nálevu přidáme dužinu z pomerančů, citronovou šťávu, 900 g cukru, pomerančovou kůru a dřeň z vanilkových lusků. Směs vaříme do té doby, než se cukr rozpustí a chutě se spojí. Pokud obsah potřebujeme ještě více zredukovat, zvýšíme teplotu a odpaříme do požadované hustoty.
  6. Do 100 g cukru si rozmícháme přírodní citrusový pektin. Co se množství pektinu týče, odměříme ho dle návodu výrobce na obalu produktu.
  7. Snížíme plamen a za stálého míchání začneme do hrnce pomalu sypat směs cukru a pektinu. Pár minut povaříme, a pokud máme pocit, že má marmeláda požadovanou hustotu, provedeme test tuhnutí.
  8. Do mrazáku v předstihu vložíme malý talířek. Na něj kápneme trochu marmelády a po zchladnutí zkontrolujeme její konzistenci. Pokud nám marmeláda připadá málo tuhá, přidáme pektin s trochou cukru. Test tuhosti opakujeme do té doby, než jsme s konzistencí spokojeni.
  9. Uvařenou marmeládu okamžitě plníme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v chladu.

Tato marmeláda patří mezi ty méně sladké. Pokud máme rádi marmeládu sladší, upravíme poměr ovoce – cukr na 1 : 1. Marmeláda je výborná k snídani, kdy si ji můžeme namazat na chleba či toast spolu s máslem.

Autor: Veronika Macleod






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat