Prostreno.cz

Sezona zdravých výhonků mladých jehličnanů právě vrcholí

Výhonky mladých jehličnanů přitahují naší pozornost především svou krásnou sytě zelenou barvou. Jsou ale především skvělými pomocníky při různých onemocněních! Vydejte se na jejich sběr a připravte si z nich med nebo sirup!

Příroda nám, zejména po zimě, v plné kráse ukazuje svou léčivou sílu. A zahanbit se nedají ani jehličnaté stromy, jejichž výhonky obsahují velké množství vitaminu C. Borovice se navíc chlubí i karotenem a minerálními látkami. Smrk je zase bohatý i na vitamin A. Šlahouny obecně jsou výbornými pomocníky v boji proti respiračním onemocněním, kašli nebo nachlazení. Rozpouštějí totiž hleny a výrazně pomáhají při zánětu průdušek. Mimochodem, věděli jste, že je z nich vyrobená právě stará dobrá Alpa? Tak už neváhejte ani chvilku, vezměte košík a vydejte se do lesa! Právě teď je ten nejlepší čas, na jejich sběr.

Výhonky musí být mladé, měkké a světle zelené, nanejvýš 12 centimetrů dlouhé. Sbírejte je na místech, která nejsou znečištěná, takže si raději zajděte hlouběji do lesa, dál od města a silnic. A jak tenhle zázrak zpracovat?

Med nebo sirup

Je jen a jen na vás, zda si vyberete borovici, jedli nebo smrk. Výborný a zdravý sirup se dá vyrobit z rašících větviček kteréhokoli z uvedených stromů. Sirup si připravíte velmi jednoduše. Na dno zavařovací sklenice napěchujte výhonky, poté zasypte vrstvou cukru. Takto navrstvěte až po okraj. Láhev uzavřete a postavte na světlé a teplé místo a nechte ji tam tak dlouho, dokud výhonky nepustí šťávu. Tu následně přeceďte do čisté nádoby, uzavřete a skladujte v chladu.

Sirup lze přidávat do čaje nebo užívat jednu lžičku denně na celkové posílení imunity. Při onemocnění dávkování zvyšte na jednu až dvě lžičky třikrát denně. Sirup rozpouští hleny, má výbornou chuť a milují ho i děti.

Stejně snadno si můžete připravit i med. Doporučuje se použít výhonky z borovice a třtinový cukr. Přibližně kilo výhonů opláchněte, dejte do kastrolu, přidejte pět na kolečka nakrájených citrónů, zalijte 1,5 litrem vody a povařte 20 až 30 minut. Nechte louhovat do druhého dne, výhonky vyjměte, přisypte 1,5 kg cukru a za stálého míchání vařte až do požadované hustoty medu. A jak je to s čaji?

Čaj, koupel nebo esenciální olej

Smrkové zelené jehličí se hodí pro výborný a zdravý čaj. Ten určitě popíjejte, pokud vás trápí potíže s průduškami. Smrkový čaj rovněž uklidňuje nervy, odstraňuje stres a nervozitu, dokonce zvyšuje míru koncentrace a podporuje paměť. Za zmínku stojí i fakt, že uvolňuje bolavé svaly a klouby.

Čaj z borovice zase poslouží při léčbě zánětu ledvin a močových cest. Báječný je také při migrénách, depresích a jarní únavě. Přidejte borovicového výhonky do koupele a připravte si tak voňavou relaxační lázeň, která vás dokonale uvolní, především po sportovním výkonu.

Nebo vás trápí nadměrná tvorba lupů? Žádný problém! Stačí sáhnout po výluhu ze smrkového jehličí a opláchnout si jím po umytí vlasy.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8158490/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385631/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat