Prostreno.cz

Domácí šeříkový sirup je elixírem zdraví

Všude kolem se šíří omamná vůně šeříku. Dokáže během chvilky provonět celý dům. Šeřík ale lze i jíst! Jakým způsobem ho můžete zužitkovat? Jako sirup je báječný!

Šeřík jako opojné potěšení? Tuto květinu mají všichni zafixovanou jako okrasný keř rozmanitých barev a vůní. Málokdo ale ví, že využít jej lze i netradičně. Víte, jak jednoduše připravit léčivý sirup a jak lahodně chutná? Uvařte si ho spolu s námi!

Šeříkový sirup jako elixír zdraví

Šeříkový sirup má všestranné využití a blahodárně působí na lidský organismus. Jeho léčivé účinky byly známy již v minulosti. Za zmínku stojí především jeho protizánětlivé, antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti. Dokáže odstranit nejen bolest v krku, ale také bolest hlavy a migrény. Dále umí zklidnit podrážděný žaludek. Díky obsahu přírodních UVA a UVB ochranných látek chrání pokožku před poškozením a zpomaluje stárnutí pleti. A to je dost důvodu k tomu, proč byste ho neměli přehlížet. Hurá do práce!

Recept na šeříkový sirup

S tímto sirupem dodáte domácím limonádám jedinečnou chuť, kterou si celá vaše rodina zamiluje. Pro přípravu budete potřebovat Přibližně 10 větviček šeříku, 2 citrony, 800 gramů cukru, 20 gramů kyseliny citrónové a 2 litry vody.

Z větviček otrhejte květy a dejte do samostatné skleněné nádoby. Do extra připraveného hrnce nalijte vodu, přisypte cukr a přiveďte k varu. Nechte vařit po dobu cca 5 minut na mírném ohni a následně přidejte kyselinu citronovou a nakrájené citrony. Tímto cukrovým rozvarem zalijte šeříkové kvítky a louhujte minimálně 3 dny v chladné místnosti. Poté stačí scedit a vynikající šťáva je na světě.

Provoňte si cukr nebo zpestřete salát

Šeříkové kvítky vám také výborně poslouží k dochucení salátů nebo netradičnímu ozdobení dezertů a dortů, k jejichž výrobě určitě zužitkujete i šeříkový cukr. Stačí otrhat pár kvítků, vložit do menší skleněné láhve a zasypat krystalový cukrem (případně třtinovým). Obsah promíchejte a nechte odstát. Každý den, po dobu cca 5 dní, nádobu protřepejte a následně prosejte přes sítko, aby vám zůstal jen samotný cukr. Získáte tak kouzelně voňavé sladidlo, které můžete použít nejen do koláčů. Ale pozor, mějte na paměti, že se využívají jen okvětní lístky šeříku obecného. Vzhledem k tomu, že se jedná v podstatě o bylinku, buďte s jeho užíváním opatrní!

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat