Prostreno.cz

Nevšední grilování v podobě melounu, tofu a hub

Grilovací sezona je v plném proudu, jsme za její polovinou. Pokud si myslíte, že jste už letos vyzkoušeli všechno, tak vás možná vyvedeme z omylu. Na gril totiž nepatří jen maso, máme pro vás spoustu dobrot, které musíte letos ochutnat!

Grilování není jen o mase, tento typ tepelné úpravy je velmi oblíbený snad ve všech koutech světa. Tak proč se neinspirovat a nevyzkoušet něco nového? Co takhle grilovaná zelenina, ovoce, tofu nebo houby? Poradíme vám jak na to.

Tofu

Grilovaným tofu potěšíte nejen vegany a vegetariány. Tofu je plné bílkovin, takže pokud zrovna držíte dietu, můžete si ho dát místo tučnějšího burgeru, jen tak samotné se zeleninou. Na grilování vybírejte tužší tofu, předtím ho můžete stejně marinovat jako maso, zcela postačí 30 minut před přípravou. Tofu grilujte jako první, na rozpáleném roštu. Jednak aby nepřišlo do kontaktu s masem a za druhé na čistém roštu se nebude tolik připalovat. Tofu opékejte z obou stran, přibližně 10 minut.

Papriky 

Na grilu by neměla chybět ani zelenina, například takové grilované papriky jsou vynikající. Papriky můžete grilovat celé, nebo je rozřízněte na polovinu a očistěte od semínek. Poté už je jen stačí potřít olivovým olejem a můžete s nimi rovnou na gril.

Batáty

Pokud přemýšlíte nad netradiční přílohou, můžete vyzkoušet batáty na grilu. Batáty dobře očistěte, nakrájejte na menší kousky, naskládejte na grilovací tácek, osolte opepřete a potřete olivovým olejem. Batáty budete grilovat přibližně 15 minut podle velikosti kousků. Na závěr můžete také batáty posypat hnědým cukrem, který vytvoří vynikající karamelovou krustu.

Cuketa

Na gril se také skvěle hodí cuketa, připravit ji můžete obdobně jako batáty. Pokud chcete cuketě dodat nový chuťový rozměr, přidejte kromě soli a pepře, také pár snítek rozmarýnu a těsně před dopečením ještě posypejte hoblinkami parmazánu. Vynikající je také cuketový salát, grilované cukety zakápněte balsamicem, promíchejte, a ještě teplé podávejte.

Ananas a banán

Pro mlsné jazýčky je tu i sladká tečka. Na gril nepatří jen zelenina, ale také ovoce, kromě u nás běžně pečených jablek, můžete také vyzkoušet ananas nebo banány. Ananas oloupejte, nakrájejte na plátky (přibližně 2 cm), rozložte na grilovací tácek a posypejte hnědým cukrem a skořicí. Přibližná doba grilování je 10 minut.

Oloupané banány podélně rozkrojte, rozložte na alobal a banány posypte oříšky, hnědým cukrem a skořicí. Místo cukru můžete také použít med nebo javorový sirup, každý má něco do sebe. Poté vše zabalte do alobalu a vzniklé balíčky grilujte přibližně 10 minut. Pokud chcete tuhle dobrotu ještě vylepšit, podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Vodní meloun

Napadlo vás někdy grilovat meloun? Pokud ještě ne, je na čase to vyzkoušet. Čtvrtku melounu nakrájejte na plátky, aby vznikly trojúhelníčky. Plátky může potřít lehce medem, nebo cukrovou omáčkou s chilli. Plátky grilujte na rozpáleném grilu přibližně 3 minuty z každé strany.

Mrkve

Mrkev z grilu je skvělou pochoutkou, díky své nasládlé chuti často právě zažene i chuť na sladké, avšak mnohem kaloričtější dobroty. Mladé mrkve rozložte na grilovací tácek, větší kusy můžete rozkrájet na hranolky, potřete oblíbenou marinádou a grilujte přibližně 8 až 10 minut.

Tip na přípravu: Chuť mrkve skvěle podtrhne poleva z pomerančové šťávy, hnědého cukru a másla. Pokud to chcete vyzkoušet, neochucenou mrkev nejprve ogrilujte a těsně před dopečením přidejte polevu.

Listový salát

Dokonce i listový salát z grilu dokáže překvapit. Konkrétně, římský salát, který je dostatečně robustní, aby vydržel teplo a zároveň zůstal krásně křupavý a šťavnatý. Menší římské saláty rozřízněte na polovinu, položte na grilovací tácek, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte na rozpáleném grilu přibližně 3 až 4 minuty.

Houby

Na grilu se také budou vyjímat žampiony portobello, které můžete přidat i do hamburgerů, nebo z nich připravit i vegetariánský burger. Žampiony rozložte na grilovací tácek, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat také kmín, tymián a potřít prolisovaným česnekem. Žampiony grilujte přibližně 7 minut, na závěr je můžete posypat sýrem.

Zdroj: eatthis.com, grillinfools.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat