Prostreno.cz

Zbytečné chyby při pečení brambor

Pečené brambory jsou lahůdkou, kterou mnozí milují pro křupavost a slanou slupku. Při přípravě téhle dobroty v troubě však mohou nastat jisté komplikace. Co možná i vy děláte špatně?

Z nutričního hlediska jsou nejdůležitější živinou v bramborách sacharidy. Brambory dále poskytují vlákninu, cukry, bílkoviny a tuky. Když jsou dobře připravené, chutnají naprosto báječně. V opačném případě na ně nemusíte vzpomínat zrovna v dobrém. Ostatně, neděláte náhodou některých z těchto šesti smrtelných hříchů? Nejen trouba může být zrádná!

Nedostatečné omytí a osušení

Brambory byste určitě měli dobře umýt a odstranit z nich veškeré nečistoty. V tomhle směru se osvědčuje zeleninový kartáček. Po každé koupeli je však třeba tuto zeleninu vysušit. Přebytečná vlhkost na slupce může během pečení prosakovat do brambor, což se podepisuje na snížení křupavosti. Také se ujistěte, že do brambor propíchnete několik otvorů. Zatímco je nepravděpodobné, že by v troubě „vybuchly“, opatrnosti nikdy není dost.

Zabalení brambory do fólie

Mnozí kuchaři věří, že brambora v kabátku (tedy ve fólii) je klíčem k dokonalému pečenému výtvoru. Ukazuje se však, že tenhle tolik doporučovaný postup ničí slupku. Ideální pečená bramborová „kůže“ se spoléhá na určité množství dehydratace a rehydratace. Jakmile pečete ve fólii, veškerá vlhkost z brambor se vrátí zpět do slupky, což ji může zanechat v žalostném stavu. Takže ne, jakmile brambory umyjete a osušíte, nechte je být. Žádné balení!

Absence drátěného stojanu

Brambory se potřebují tepelně upravovat ze všech stran. Naskládané na plechu k sobě nepřijmou tolik horkého vzduchu, kolik si zaslouží. Z tohoto důvodu je nutné vložit do pekáčku mřížku.

Příliš vysoká teplota

Za ideální teplotu se považuje 150 stupňů Celsia po dobu 90 minut. V případě rychlejší úpravy se teplota dá zvýšit na 230 stupňů (na 45 minut). Vyšší hodnoty vyústí v zuhelnatění. (Co se týče teploty pečení, doba se liší v závislosti na velikosti vašeho bramboru. Proto jeho stav průběžně kontrolujte.)

Špatně načasované okořenění

Někdo brambory solí hned, jak je vyskládá na plech. Chyba. Při pečení se jakékoli dochucování může ztratit. Namísto toho připravte rychlou olejovou pastu poté, co bramborám zbývá posledních 10 minut v horkém prostředí. Vyjměte je z trouby a použijte na ně štětec namočený v olivovém oleji. Poté je posypte solí a na oněch 10 minut vraťte zpátky. Získáte delikátní chuť.

Otálení s konzumací

Na rozdíl od masa se brambory při odpočinku nezlepšují. Musí být ihned konzumovány. Pokud tomu tak není, začnou zadržovat vodu a stávají se gumovité. Tak honem do nich! Použijte zoubkovaný nůž a vychutnejte si je od začátku až do konce.

Zdroj: eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat