Prostreno.cz

Domácí melatoninové bonbony pro klidnější spánek

Dostatečný spánek přispívá k celkovému zdraví. Když je ho málo, může odčerpávat energii, podílet se na ztrátě produktivity a zvýšení rizika řady onemocnění, jako je diabetes a vysoký krevní tlak. Nedopusťte to a připravte si domácí melatoninové bonbony!

Co má spánek společného s melatoninem? Melatonin je hormon, který tělo přirozeně produkuje ve žláze na bázi mozku, epifýzy a na několika dalších místech v těle, jako je sítnice. Tato žláza reguluje cyklus spánku a bdění známý jako cirkadiánní rytmus nebo 24hodinové interní hodiny. Nejen, že melatonin reguluje váš spánek, ale také pomáhá kočírovat krevní tlak, hladiny hormonů a tělesnou teplotu.

A zase ty mobily!

Hladiny melatoninu obecně začnou stoupat v polovině pozdního večera, souběžně s tím, jak zapadá slunce. Normálně by člověk začal být unavený a ospalý, jenže náš životní styl často doprovázejí umělá světla, zvlášť ta modrá, která produkci melatoninu utlumují. Na vině je však i kouření, stres a nedostatek přirozeného světla během dne.

Dalším problémem je, že i s přibývajícími roky se „výroba“ melatoninu zpomaluje, a proto je pro starší dospělé problémem nerušeně usínat. Navíc studie spojily potlačení melatoninu v noci s řadou zdravotních problémů, včetně obezity, rakoviny, metabolického syndromu a psychických stavů, jako je deprese.

Potraviny, které zvyšují melatonin

Některé potraviny přirozeně zvyšují produkci melatoninu. Mezi ty patří oves, banány, třešně, ječmen a vlašské ořechy, avšak pokud stejně nemůžete spát, nemáte tohoto hormonu dostatek. Pak to chce dobrý nápad! Existuje celá řada kvalitních melatoninových doplňků, ale pro kvalitu a cenovou dostupnost si lze vyrobit vlastní a přírodní bonbony.

Připravte si kapalný melatonin (k dostání v lékárně), ½ šálků třešňové šťávy, ½ šálku vody, ¼ šálku želatinového prášku, 3 lžíce medu, silikonovou formu a malou pipetu (kapátko).

Vodu a třešňovou šťávu přiveďte k varu. Přidejte práškovou želatinu a med a míchejte dvě, tři minuty, dokud se želatina nerozpustí. Směs naneste kapátkem do formiček a nechte 2 hodiny odležet v chladničce. Bonbony uchovávejte ve vzduchotěsném obalu po dobu 2 týdnů. A jak je to s dávkováním? Dopřejte si jeden bonbon asi 30 minut před spaním. Ctěte však pravidlo, že melatonin je účinná pomůcka na spaní, která by měla být užívána pouze krátkodobě. Není určen k léčbě nespavosti a jiných poruch spánku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat