Prostreno.cz

Arašídové máslo stojí majlant. Vyrobíte ho přitom snadno i doma

Arašídové máslo není nic víc, než pražené arašídy vyšlehané do konzistence roztíratelné pasty. Ta může být solená či slazená, přičemž se hodí jako pomazánka, omáčka, dezert nebo svačina. Jak i vám může pomoci při hubnutí?

Arašídové máslo patří k zásobárnám bílkovin, dietní vlákniny i zdravých tuků. Poskytuje vitamin E, niacin, vitamin B6, mangan, hořčík, fosfor, měď, zinek a železo. Co tenhle koktejl výživných látek udělá s vaším tělem? Tohle jsou důvody, proč tuto potravinu zbožňovanou převážně Američany, mít ve svých zásobách!

Domovina pro antioxidanty

Stejně jako ostatní rostlinné potraviny jsou arašídy obohaceny o antioxidanty, které podporují dobré celkové zdraví. Konkrétně resveratrol je silný pohlcovač volných radikálů, přičemž ovlivňuje kardiovaskulární zdraví a působí jako prevence neurodegenerativních onemocnění.

Pomoc při hubnutí

Vzhledem k tomu, že 1/2 šálku arašídového másla obsahuje 588 kalorií, se zdá, že vůči snižování váhy to není taková katastrofa. Ve skutečnosti neexistuje žádný vztah mezi konzumací ořechů a přibýváním na váze. V jedné studii z roku 2002 několik zdravých dospělých s normální hmotností přidalo do svého denního příjmu 500 kalorií z ořechů. Vědci pak několik týdnů čekali, zda dobrovolníci přiberou na váze. Nestalo se tak, přičemž existuje několik možných vysvětlení. Ořechy mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin a energie, což přispívá k pocitu sytosti.  Jsou také bohaté na zdravé tuky, jež pomáhají zvýšit množství spálených kalorií.

Ochrana zdraví mozku

Niacin, nebo vitamin B3, je nutný k přeměně potravin na energii. Pomáhá opravit DNA a udržuje v chodu nervový a trávicí systém. Studie zároveň potvrzují, že niacin zabraňuje kognitivnímu poklesu a Alzheimerově chorobě. Čím vyšší je jeho příjem (až 22,4 mg denně), tím pomalejší je roční míra poklesu kognitivních schopností, jako je myšlení a paměť. Co s tím mají společného arašídy? Niacinem jsou přímo napěchovány!

Snížení rizika vzniku žlučových onemocnění

Žlučové kameny nepatří zrovna k něčemu, co by člověku dělalo dobře. Ačkoli někteří lidé se žlučovými kameny jsou asymptomatičtí, jiní prožívají bolest v pravém horním břiše, což vyžaduje operaci. A ta dobrá zpráva? Ten, kdo každý týden konzumuje 150 gramů arašídů nebo arašídového másla, riziko vzniku žlučových kamenů snižuje. Tak co, už si připravujete svoji vlastní dobrotu?

2 šálky pražených arašídů vsypte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Zpracovávejte asi 5 minut, nebo do té doby, dokud se arašídy nestanou krémovými. Pomozte si trochou medu a v případě, že máte rádi slanější chuť, přidejte i ½ lžičky mořské soli. U pomazánkového krému vsaďte ještě na 1 až 2 lžíce arašídového oleje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat