Prostreno.cz

Vyrobte si domácí pečený čaj ze zdrojů z vaší zahrádky

Trend pečeného čaje má kořen u nás v česku, ale pomalu proniká i do zahraničí. Pokud si sami netroufáte při výrobě čaje experimentovat, jistě oceníte několik následujících tipů.

Pečené čaje se obvykle připravují v létě v době sklizně sezonního ovoce. Jelikož je možné použít opravdu téměř jakékoliv ovoce, lze tak vytvořit nepřeberné množství různých druhů tohoto čaje (například jablko se skořicí, černý rybíz s kardamomem, višeň s kardamomem, griotkou a vodkou, broskev s anýzem, švestka s badyánem či bezinky se skořicí). Pečlivě připravený čaj vydrží bez problémů až do Vánoc, a zvláště v chladných měsících krásně zahřeje a navodí pocit léta.

Již hotové pečené čaje je sice možné zakoupit i v obchodech, ale nikdy nevíte, jak moc kvalitní ovoce bylo během výroby použito, nemluvě o množství umělých barviv a konzervantů v něm obsažených. Při domácí výrobě naopak máte celý proces a složení pod kontrolou. Domácí pečený čaj výborně chutná a může posloužit i jako originální dárek. Tak hurá na něj!

Jednoduchý domácí pečený čaj

K přípravě budete potřebovat 1 kg rybízu, 1 kg letního ovoce osobního výběru, tři čtvrtě kg cukru, 2 lžičky skořice, 4 ks badyánu (nebo jiného voňavého koření), 5 ks hřebíčku a jeden citron.

Větší ovoce nakrájejte na kostičky (i oloupaný citron), odpeckujte (pecky zvyšují hořkost čaje) a vše dejte do pekáče. Přidejte všechno ostatní drobné ovoce, zasypte cukrem a kořením a dobře promíchejte. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 až 200 °C (asi půl hodiny). Během pečení čaj dvakrát promíchejte. Hned po vytažení z trouby plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru jako u marmelády. A jaké další možnosti máte k dispozici?

Pečený čaj se zázvorem

Potřebné ingredience na výrobu zázvorového čaje? Tady jsou. 200 g zázvoru, půl kila pomerančů, 100 g citrónů, 3 celé mandarinky, 4 lžíce medu, 3 celé skořice a 3 lžíce vanilkového extraktu.

Citrusy oloupejte, dužninu se pokuste co nejvíce zbavit bílých hořkých vláken a nakrájejte na drobné kousky. Zázvor oškrábejte a nahrubo nastrouhejte. Spolu s citrusy ho vložte do pekáče a přidejte med, skořici a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a pečte na 180 až 200 °C asi 45 minut. Domácí pečený čaj poté ihned plňte do umytých sklenic a ty zavařte. Dobrou chuť!

Zdroj: https://www.homeware.cz/clanky/domaci-peceny-caj, eatthis.com





Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat