Prostreno.cz

Řepa si zaslouží druhou šanci

Červená řepa? Mnozí z vás si představí kyselá kolečka a kostičky ve sklenici – a s díky odmítnou. Dáte-li ale červené řepě ještě jednu šanci, budete překvapeni, jak báječně aromaticky může chutnat! A navíc se hodí do mnoha jídel, včetně zákusků.

Ať už je uvařená v polévce, pečená v troubě s česnekem a bramborami nebo syrová na plátky v salátu – její sladce kořenová chuť se hodí do mnoha pokrmů. K těm klasickým pokrmům patří polský boršč a německý labskaus, ale i v čokoládových brownies je výborná.  

Červená řepa – zářivá a zdravá

Červená řepa jídlo oživí nejenom svoji barvou, postará se také o jeho vyváženou výživovou hodnotu. Barvivo betanin chrání buňky a cévy, a používá se jako přírodní barvivo.

Se svými 41 kaloriemi na 100 gramů se také báječně hodí do nízkosacharidové diety. Kromě toho obsahuje hodně vitaminu B, kyselinu listovou, draslík a železo. Čerstvě vymačkaná šťáva pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku.

Skladujte tento vzácný kořen vždy na tmavém, suchém a chladném místě. V opačném případě se totiž mohou neškodné dusičnany, které se v řepě vyskytují, změnit ve zdraví škodlivé dusitany. 

Aby řepa nevykrvácela

Pokud nechcete z řepy ztratit ani kapku její červené šťávy, vařte ji neoloupanou ani jinak očištěnou v horké vodě asi 40 až 60 minut. Potom vložte do studené vody, tak se vám bude loupat nejlépe. A ruce si nakonec umyjte citronovou šťávou, ta vám pomůže zbavit se případného červeného zabarvení.

A jestli jsme vás ještě nepřesvědčili, přikládáme několik receptů pro vyzkoušení.

Polévka z červené řepy a fenyklu

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička fenyklu
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g červené řepy
  • 1 litry vývaru
  • 6 plátků celozrnného chleba
  • 180 g sýru z kyselého mléka
  • pepř
  • sůl
  • 60 g zakysané smetany

Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno, dejte na pánev s rozpáleným olejem a přidejte fenyklová semínka. Nechte asi 5 minut zesklovatět. K tomu přidejte červenou řepu a vývar a přikryté nechte vařit.

Rozpalte troubu na 240 stupňů a plátky chleba položte na plech. Chléb obložte sýrem a grilujte zhruba 2 minuty.

Polévku rozmixujte najemno a dochuťte pepřem, solí a citronovou šťávou.

Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany.

Tvarohový koláč s červenou řepou

Potřebujeme:

  • 120 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 180 g špaldové mouky
  • 6 vajec
  • 750 g smetanového tvarohu
  • 250 g kokosového mléka
  • 250 g cukru
  • 250 g červené řepy (předvařené ve vakuovém obalu)
  • 1 pomeranč
  • tuk na vymazání
  • 250 g smetany ke šlehání

375 ml vody, máslo a sůl zahřejeme v kastrůlku, Sejmeme z plotny, přidáme mouku a pečlivě zamícháme, dokud nebude těsto hladké. Kastrůlek vrátíme na plotnu a na malém ohni mícháme, dokud nevznikne těsto, které se nelepí ke dnu kastrůlku. Sejměte z plotny, nechte lehce vychladnout a vmíchejte postupně 2 vejce. Vzniklé těsto dejte do mísy a nechte vychladnout.

Tvaroh, kokosové mléko, 200 g cukru a zbytek vajec vyšlehejte šlehačem do krému. Tvarohovou směs postupně smíchejte do vychladlého těsta.

Troubu rozpalte na 180 stupňů.

Červenou řepu nechte odkapat a nakrájejte na malé kousky. Pomeranč řádně omyjte v horké vodě a nastrouhejte 1 lžičku pomerančové kůry. Červenou řepu, pomerančovou kůru a zbytek cukru rozmixujte dohladka a vmíchejte do 1/3 těsta. Obě těsta nalijte do vymazané koláčové formy a vytvořte vidličkou mramorový vzor.

Koláč dejte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Ve vypnutí troubě pak nechte ještě půl hodiny odpočívat.

Podávejte vychlazené s ozdobou z ušlehané smetany.

Červená řepa gratinovaná s gorgonzolou

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g červené řepy (předvařené)
  • pepř
  • sůl
  • 75 g gorgonzoly
  • 20 g vlašských ořechů
  • 4 lžičky pomerančové marmelády

Rozpalte troubu na grilování. Červenou řepu nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na 4 porce. Plátky naskládejte do gratinovacích mističek. Průběžně vrstvy osolte a opepřete. Gorgonzolu rozlámejte na větší kousky a posypte s nimi řepu. Mističky postavte do trouby a nechte krátce ogrilovat, než se rozpustí sýr. Mezitím si na hrubo nalámejte vlašské ořechy a před podáváním je lehce nasypte do mističek. Na každou porci přidejte ještě lžičku marmelády a podávejte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat