Prostreno.cz

Hranolky bez výčitek

Věděli jste, že hranolky jsou opravdová kalorická bomba? Jsou nezdravé a ukládají se rovnou na zadek. Přesto v nás hranolky dokážou vyvolat pocit čistého štěstí. Sotva najdete místo, kde by je nenabízeli.

Horké, křupavé, příjemně slané – to už člověk potřebuje opravdu silnou vůli, aby je odmítl a nechal stranou. Abyste se jich ale nemuseli vzdát a neměli z toho špatný pocit, je čas na změnu.

Proč jsou hranolky tak oblíbené?

Hranolky patří k absolutní špičky na žebříčku oblíbenosti rychlého občerstvení. Ale proč si na nich vlastně všichni ujíždějí? Z hlediska výživy nedají hranolky tělu nic víc než rychlé sacharidy a tuk. A to je docela ničivá kombinace. V potravinářském průmyslu je dokonce označují za „pamlsek“ Protože čím nezdravější je kombinace, tím více podněcuje chuť k jídlu.

Křupavá kombinace sacharidů a tuku vyvolává v mozku zvláštní signál odměny. Především, pokud jídlo obsahuje 50 % sacharidů a asi 35 % tuku, vznikne reakce, která pochází ještě z dob, kdy jídla bylo málo a bylo nutné zajistit si přežití.

Sacharidy dodají rychle energii, hlavně pokud se jedná o jednoduché sloučeniny cukrů. Tuky zase naše tělo zpracovává dlouho, a tak slouží jako rezervy na horší časy. Vaše tělo je totiž nastaveno tak, aby se raději zásobilo než trpělo. Proto polykáte hranolky i přes špatné svědomí jednu za druhou.

Jak z nich udělat „zdravé hranolky“

To, že jsou hranolky nezdravé, vědí určitě všichni. Obsahují, kromě sacharidů a tuků, které jsou už samy o sobě příčinou nadváhy a srdečních onemocnění, také akrylamid. Ten vzniká, když zahřejete cukr nebo škrob a aminokyselinu aspargin na více než 120 stupňů. Akrylamid  má údajně hodně zdraví škodlivých účinků, včetně těch rakovinotvorných. Bohužel právě díky němu jsou hranolky tak křupavé a mají tu neodolatelnou smaženou vůni. Najdete ho ale i v houskách, brambůrkách, kroketách, kávě a sušenkách. A samozřejmě ani omáčky, které si k nim dáváte, nejsou zdravé.

Dají se tedy připravit zdravě? Ano! Zcela jednoduše tak, že si je připravíte doma. Kupované hranolky obsahují často hodně kalorií, tuku a akrylamidu, ale žádné výživové látky. A pozor – nepomůže vám, ani když si koupíte ty zmražené.

Takže to znamená – chopte se nože! Brambory musíte nejdřív zbavit slupky a nakrájet do tvaru hranolků.

Zapomeňte na fritézu! Zdravěji připravíte hranolky v troubě. Nakrájené hranolky osolte, opepřete, přidejte trochu papriky a lžičku oleje. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v horké troubě. Nekrájejte brambory na příliš tenké plátky. Čím tlustší hranolky, tím pomaleji vzniká akrylamid.

Je také důležité používat správný olej. Ten dodává jídlu chuť, takže úplně bez něj to nepůjde. Ale vyberte si ten, který vašemu zdraví neškodí, nebo dokonce prospívá. To je například řepkový olej, který tělu dodá omega-3 mastné kyseliny. Místo kečupu nebo majonézy si vyrobte vlastní omáčku nebo dip. To platí bohužel i o sýru, guacamole a dalších omáčkách. A zkuste i jiné alternativy! Hranolky nemusejí být nutně jen z brambor. Co třeba vyzkoušet sladké brambory, mrkev, pastinák, topinambur nebo červenou řepu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat