Prostreno.cz

Dejte sbohem suchým koláčům

Už se vám stalo, že jste upekli koláč tak suchý, že po každém kousnutí bylo potřeba ho pořádně zapít? Tak s následujícím trikem i z takového koláče uděláte velmi chutný dezert.

Když přidáte do koláče nebo dalších moučníků špatný poměr potřebných přísad, může se rychle stát, že pak budou mnohem sušší než jste chtěli. A po krémovém, vláčném a šťavnatém koláči najednou není ani stopa… A tak se musíte v budoucnosti držet při pečení těchto jednoduchých pravidel.

Geniální trik na suchý koláč

Už během doby přípravy můžete zkontrolovat, jestli koláč později nebude příliš suchý. Většinou důvodem, proč jsou koláče, buchty nebo řezy vysušené, je příliš mnoho mouky. Hustota těsta je při přípravě totiž rozhodující, abyste zabránili nechtěnému překvapení. Nejdůležitější je tedy správně dodržet poměr mezi jednotlivými přísadami.

Na co si dát pozor

Je velmi důležité, aby těsto mělo takovou konzistenci, aby například lehce steklo ze lžíce. Pokud je příliš husté, pomůže na rozředění mléko. Také nastrouhané jablko může koláči zajistit více vláčnosti, a navíc mu dodá sladko-kyselou příchuť. Už jste koláč upekli? Pak pomůže udělat v něm několik malinkých dírek a pokapat ho citronovou nebo pomerančovou šťávou.

Co pomůže u čokoládového těsta

U čokoládových dezertů všech druhů platí stejné pravidlo – čím méně mouky, tím lépe a tím šťavnatější pak bude konečný výsledek. Kromě toho pomáhá rozpustit čokoládu ve vodní lázni se lžičkou másla nebo oleje. Pak bude ještě krémovější a navíc získá krásnou konzistenci. Tmavé moučníky, které už jsou hotové, můžete zachránit s pomocí želé nebo marmelády. Jednoduše jimi  potřete ještě teplý moučník a užívejte si tu lahodnou chuť.

Jak zachránit křehká těsta

I křehká těsta můžete už při přípravě doplnit trochou mléka navíc. Ale i další vejce může pomoci, pokud je v těstě hodně mouky, aby bylo vláčnější. Hotové křehké nebo piškotové těsto bude šťavnatější, když stejně jako do čokoládového přidáte ovocnou marmeládu.

Už nikdy vysušené kynuté těsto

Pozor – u kynutého těsta můžete s příliš mnoho vejci dosáhnout pravého opaku a těsto „vysušit“. Pro vláčný výsledek potřebujete proto jogurt nebo tvaroh. Kromě toho se hodí spíše přepuštěné máslo než obyčejné máslo. To se totiž postará o vláčnější chuť.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat