Prostreno.cz

Netradiční mák v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky… synonymum Vánoc, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasiku lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý, nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

Mák obsahuje mnoho minerálů, vitaminů a esenciálních kyselin. Mlsání tedy nebude jen pro oko krásné, ale i chutné a zdravé. Pro makové recepty vždy používejte čerstvý, kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou.

Vanilkové rohlíčky s bílým mákem

Křehké rohlíčky můžete mít mandlové, lísko-oříškové, z vlašských ořechů nebo taky makové. Pro tento recept vyzkoušejte mák bílý, ten rohlíčkům propůjčí ořechovou chuť.

Budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 80 g cukru moučka 
  • 100 g bílého celého máku

Na obalení:

  • 200 g cukru moučka 
  • 1 vanilkový cukr

Veškeré ingredience na těsto smíchejte a zpracujte v hladké kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Mezi tím si předehřejte troubu na 170 ̊C  a připravte si do velké mísy směs moučkového a vanilkového cukru na obalování. Odpočaté těsto vyjměte z lednice a tvarujete na přibližně stejně velké rohlíčky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut (délka pečení záleží na velikosti rohlíčků). Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukrové směsi.

Makové perníčky

Až budete vyndávat tyto perníčky z trouby, zaručené vám provoní celou kuchyň. Perníkové koření se skořicí, anýzem a badyánem doplněné o vonný mák navodí tu správnou vánoční atmosféru. Mák nemusíte dávat jen do těsta, zkuste ho využít i k ozdobení hotového perníku.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250g cukru moučka
  • 100 g medu
  • 3 vejce + 1 vejce na pomazání
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého perníkového koření
  • 3 lžíce mletého máku
  • 100 g celého máku (na zdobení)

Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Mákokoulení – makové kuličky

Koulela se, koulela, maková kulička. Víc než dvě ruce při přípravě originálních nepečených makových kuliček nebudete potřebovat. Základem jsou různé hmoty. Fantazii se meze nekladou, ale pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat dvěma recepty na sladké kuličky s mákem. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.

Budete potřebovat:

Datlové kuličky

  • 500 g datlové pasty
  • 4 velké lžíce mletých arašídů
  • 1 lžíce celého modrého máku

Meruňkové kuličky

  • 500 g meruňkové nesířené pasty
  • 2 lžíce celého modrého máku
  • 2 lžíce loupaných konopných semínek
  • 1 lžička pražených sezamových semínek

Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sladké kuličky obalujete v celém máku, praženém sezamu, řepném prachu, kokosu nebo matcha čaji.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat