Prostreno.cz

Vyhněte se zbytečným chybám při vánočním pečení

Konečně je tu zase pečení vánočního cukroví! Aby se vám ale letos všechno cukroví povedlo na jedničku, vyvarujte se následujících chyb.

Když chcete vyzkoušet nějaký nový recept, je mnohdy vaše nadšení při pečení výrazně větší než nakonec při konzumaci. Nenaplněným očekáváním z lahodného cukroví ale můžete předcházet, když si dáte pozor na několik zásadních chyb.

Příliš teplé nebo studené suroviny

Tohle je už klasická chyba všech vánočních pekařek. Pokud recept uvádí „máslo pokojové teploty“, není to jen tak pro nic za nic. Když bude máslo příliš teplé, hrozí riziko, že se vám cukroví při pečení rozpadne, příliš studené se zase špatně spojí s ostatními surovinami. Nejlepší je vyndat všechny suroviny asi půl hodiny před zpracováním.

Nedostatek trpělivosti při mixování

Na smíchání a utření přísad si dejte na čas – alespoň tolik, než máslo zbělá a vytvoří krémovou konzistenci. Pokud přestanete příliš brzy, může se stát, že cukroví nenabyde a nakonec ztvrdne, místo aby bylo krásně nadýchané.  

Nepřidáváte do těsta sůl

Přidávat sůl do sladkého těsta vám může připadat zvláštní, ale zkušené pekařky a cukrářky vědí, že špetka soli jen podtrhává sladké tóny. Takže na sůl nikdy nezapomínejte.

Používáte hodně mouky

S moukou těstu občas dopřáváme více, než je to nutné. Těsto se vám zdá lepivé, tak přidáte mouku. Jenže pak je cukroví suché a drobivé. Abyste tomu zabránili, použijte při válení a vykrajování mouky spíše méně nebo využijte pečicí papír.

Nepředehřátá trouba a špatná doba pečení

U předehřívání se někdy názory liší, ale za nás je jednoznačně vyplatí. Můžete tak lépe kontrolovat správnou dobu pečení, protože cukroví se spálí rychleji, než byste si pomysleli. Při pečení věnujte tedy čas jenom pečení, abyste mohli cukroví kontrolovat průběžně. A myslete na to, že i po vyndání z trouby stále nasávají horko z plechu – proto raději hned sundat.





Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat