Tažené kachní stehýnko a grilované prsíčko
Kachna trochu jinak, než jste zvyklí. Prsa vykostíte a grilujete na minutku. Kachní stehna táhněte v kachním sádle, díky tomu zůstanou krásně šťavnatá a měkká. Šťávu připravíte ze zbylého skeletu kachny, kořenové zeleniny a červeného vína. Vše redukujte do úplného zhoustnutí šťávy. Červené zelí zahustíte čerstvým jablkem a zavařeninou. Připravte si kachnu podle mistra kuchaře Milana Hrušky, šéfkuchaře hotelu U Prince na Staroměstském náměstí.
-
3h a 40min
40min příprava
3h a 0min vaření
-
1144 kJ / 273 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny14g
sacharidy5g
tuky21g
Ingredience na
- 2,5-3 kg
kachny
- 1 lžička
celého kmínu
- špetka
soli
- 1 lžíce
protlaku
- 100 g
kořenové zeleniny
- 1 ks
cibule
- 2 dcl
červeného vína
- Na přílohu
- 250 g
zelí hlávkového červeného
- 1 ks
cibule
- 0,01 l
olivového oleje
- 0,05 l
oleje vinného červeného
- špetka
soli
- 100 g
jablek
- 8 g
cukru
- 0,05 l
červeného vína
- 1 lžíce
zavařeniny rybízové
- 1 ks
celé skořice
- Na těsto
- 150 g
rohlíků
- den starých
- 120 g
mléka
- 2 ks
vajec
- špetka
soli
- svazek
petrželové natě
- 1 lžíce
hrubé mouky
Postup přípravy
- Kachnu vykostěte, prsa zvlášť, kůži stáhněte, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a nechte odpočinout. Kachní stehýnka nechte v celku s kůží, osolte a okmínujte. Zbylé sádlo a kůži vyškvařte. Do kachního sádla vložte stehna a nechte táhnout 2 až 3 hodiny. Zbytek kostí rozsekejte, orestujte s kořenovou zeleninou, přidejte lžíci protlaku, zalijte 2 dcl červeného vína a vodou. Nechte vařit. Po rozvaření zeleniny sceďte a šťávu zredukujte, až do mírného zhoustnutí.
- Rohlíky z minulého dne nakrájejte na kostky. Vejce pečlivě oddělte na bílky a žloutky. Žloutky rozšlehejte s trochou mléka, mírně osolte, přidejte mouku, nakrájenou žemli, petrželovou nať a sníh, vyšlehaný z bílků. Vše promíchejte. Z lehkého těsta tvarujte knedlíky, které zabalte do fresch fólie nebo utěrky. A vařte v páře 20 minut.
- Zelí očistěte, zbavte košťálu a nakrájejte na nudličky. Drobně nakrájenou cibuli zpěňte na olivovém oleji, přidejte zelí a duste na mírném ohni. Po chvilce přidejte vinný ocet, sůl, cukr, celou skořici a duste. Před dokončením přidáme nastrouhané jablko a rybízovou zavařeninu. Vařte do rozvaření jablka, které nám zelí spolu se zavařeninou zahustí.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: