Ingredience na
- 2 ks
jablek
- nejlépe zelená
- 300 g
mrkve
- 1 ks
šalotky
- 0.5 lžičky
kari koření
- 3 lžíce
řepkového oleje
- 1.5 lžíce
sezamové pasty tahini
- 1.5 l
zeleninového vývaru
- 150 ml
kokosového mléka
- 2 špetky
soli
TIP:
Tip: Pastu koupíte v supermarketu nebo si ji můžete udělat doma. Domácí pasta tahini: 200 g světlých sezamových semínek, 1,5 -2 lžíce olivového nebo sezamového oleje. Rozehřejte nepřilnavou pánev a vsypte na ní sezamová semínka. Restujte je pozvolna přibližně 10 minut na sucho na středním plameni dokud nezezlátnou, začnou uvolňovat olej a pěkně se lesknout. Opatrně, aby jste semínka nepřipálili, mohly by potom mít nahořklou chuť. Semínka nasypte do mixéru, přidejte olej a mixujte, pasta je nejdříve hrudkovitá, tuhá, ale mixováním se postupně uvolní olej ze semínek a vznikne hladká pasta. Tahini skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží vám i 2–3 měsíce.