Prostreno.cz

Brambory zapečené se slaninou a sýrem podle Itala

Kdo má rád pastu carbonara, mohl by ocenit i brambory po uhlířsku, neboli patate alla carbonara.

Ohodnotit
(27 hlasů)
  • 35min

    20min příprava

    15min vaření

  • 680 kJ / 162 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy14g
tuky10g

Ingredience na

  • 1 kg brambor
  • 200 g slaniny
  • 40 g sýru pecorino
  • 40 g másla
  • sůl

Postup přípravy

  1. Brambory si předem uvařte a nakrájejte na kostičky. Dobrou slaninku si rovněž nakrájejte a zpěňte na oříšku másla. Na tomto základu si pak opečte brambory, všechno ještě mírně osolte a nasypejte do ohnivzdorné misky.
  2. To ale není všechno. Povrch hustě posypejte nastrouhaným ovčím sýrem pecorino, který je v tomto případě vhodnější než parmazán. Zapékejte v troubě asi 15 minut při 150 až 180°C.

TIP:

Sýr pecorino se vyrábí nejčastěji v ovčí variantě, ale k dostání je i jako kozí sýr. Sýr obyčejně zraje od pěti do deseti měsíců, během kterých se obrací a omývá osolenou vodou, někdy méně, jindy více. Pecorino se skvěle hodí na rizota, ale má široké použití v teplé i studené kuchyni, velice často se používá na těstoviny jako parmezán a v podstatě jej lze použít kdekoli, kde je požadována ostřejší chuť. Cena sýra pecorino se pohybuje kolem 420 Kč/kg.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    68,70g
  • Sacharidy:

    20,90g
    • Cukry:

      4,47g
  • Tuky:

    151,36g
  • Vláknina:

    2,00g

Aktivita pro spálení: 162 kcal

20

minut jízdy na kole

15

minut běhu

48

minut uklízení



Podobné recepty

Brambory plněné žampiony

(22 hlasů)
30min
296 kJ

Bramborová nádivka

(16 hlasů)
1h a 30min
504 kJ

Grilované brambory

(15 hlasů)
50min
1218 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Brambory zapečené se slaninou a sýrem podle Itala

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat