Prostreno.cz

Norský borůvkový koláč

Skvělý koláč s čerstvými borůvkami a šlehačkou.

Ohodnotit
(17 hlasů)
sun
  • 3h a 30min

    2h a 40min příprava

    50min vaření

  • 781 kJ / 186 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy22g
tuky6g

Ingredience na

  • 10 ks vajec
  • 300 g zlatého třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce borůvkové marmelády
  • 1 l husté smetany ke šlehání
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 500 g borůvek

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a hlubší plech o rozměrech 25 x 30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Vejce a cukr osm až deset minut šlehejte do husté světlé pěny.
  3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji opatrně vmíchejte k vajíčkům.
  4. Těsto přelijte na plech a pečte přibližně 50 minut.
  5. Vyjměte z trouby, nechte pět minut v plechu a pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.
  6. Upečený piškot podélně rozkrojte na tři pláty.
  7. Borůvkovou marmeládu vidličkou našlehejte se lžící teplé vody a smetanu ušlehejte s oběma cukry dotuha.
  8. První plát těsta dejte na servírovací talíř, pokapejte třetinou mléka, potřete třetinou marmelády, potřete částí šlehačky a posypte třetinou borůvek, přiklopte druhým plátem, ten opět pokapejte mlékem, potřete marmeládou, šlehačkou a zasypte druhou třetinou borůvek.
  9. Přiklopte třetím plátem, pokapejte zbylým mlékem, potřete zbytkem marmelády a vršek i boky koláče potřete zbylou šlehačkou.
  10. Posypte zbylými borůvkami a dejte na dvě hodiny do lednice.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Norský borůvkový koláč

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat