Prostreno.cz

Vařený chřest s olejovou zálivkou

Křehké stonky chřestu, přelité horkou zálivkou, je sama o sobě dokonalá delikatesa.

Ohodnotit
(14 hlasů)
  • 30min

    20min příprava

    10min vaření

  • 328 kJ / 78 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy8g
tuky5g

Ingredience na

  • 600 g zeleného chřestu
  • 60 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks šalotky
  • 3 snítky citronového tymiánu
  • 1 lžíce medu
  • 1 ks citrónu - kůra a šťáva
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 špetky soli a pepře - podle chuti
  • Na posypání
  • 1 ks červené papriky

Postup přípravy

  1. V rendlíku prošlehejte metličkou olej, prolisovaný česnek, nakrájenou šalotku, nasekaný citronový tymián, med a citronovou kůru.
  2. Za stálého šlehání přidejte balzamikový ocet, hořčici a citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem, přiveďte k varu a hned odstavte ze zdroje tepla.
  3. Očištěný chřest vložte do vysokého hrnce, pokud možno na stojato, do vroucí lehce osolené vody. Vařte 3 - 5 minut.
  4. Chřest vyndejte, dejte na talíř, přelijte omáčkou a hned podávejte, posypané na kostičky pokrájenou paprikou.

TIP:

Chřest vařte vždy „na stojato“ tak, aby špičky zůstaly vždy zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Jinak příliš změknou a ztratí svou jedinečnou delikátní křehkost. Před vařením je dobré stonky chřestu svázat.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    24,50g
  • Sacharidy:

    180,50g
    • Cukry:

      97,00g
  • Tuky:

    114,88g
  • Vláknina:

    27,00g

Aktivita pro spálení: 78 kcal

9

minut jízdy na kole

7

minut běhu

23

minut uklízení



Podobné recepty

Pikantní krevety

(20 hlasů)
50min
995 kJ

Plněná cibule

(16 hlasů)
55min
593 kJ

Camembert s petrželkou

(15 hlasů)
30min
1073 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Vařený chřest s olejovou zálivkou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat