Prostreno.cz

Využití citrónu v domácnosti

Citron je nepoužívanější zásobník vitaminu C i různých prospěšných látek pro lidský organismus. Přesto by byl hřích používat ho pouze v kuchyni! Ve vaší domácnosti totiž najde široké uplatnění. Hodí se jako čistič, leštidlo i ničitel zápachu.

Citron? Je to všechno, ale rozhodně ne obyčejné ovoce. Co dokáže tenhle žlutý pomocník?

1. Lesk jako blesk

Mytí oken je nekonečný příběh. Zvlášť v případě, že z jedné strany nám výsledný efekt kazí dešťové kapky a z druhé zase nenechavé ručky našich ratolestí. Naštěstí existuje přírodní přípravek, který si poradí s nečistotami jako nic. Stačí smíchat čtyři polévkové lžíce citronu s půllitrem vody a okna budou jako nová. Bonus navíc je, že lze využít i na zrcadla.

2. Zneškodní vodní kámen

Vodní kámen je nechvalně známý návštěvník každé koupelny. Poskytuje útočiště bakteriím, o nevábné vizuální stránce ani nemluvě. Jak s ním zatočit a nenadřít se? Citrónová šťáva ho spolehlivě rozpustí. Nakapejte ji na postižená místa a problém bude vyřešen.

3. Parfém pro boty

Máte potíže se zápachem linoucím se z vašich oblíbených bot? Snadno se ho zbavíte, když do nich vložíte sušenou citronovou kůru. Ideálně na pár hodin, nejlépe přes noc. Ráno vás příjemně překvapí vůně linoucí se z botníku.

4. Zachránce trouby

Určitě nejste jediní, koho připečená nadílka uvnitř trouby a mikrovlny dohání k šílenství. Jestli patříte mezi nešťastníky, kteří likvidováním škod tráví i několik hodin, tenhle zlepšovák vám přijde vhod. Tajemství je miska naplněná vodou, do které vložíte nakrájené plátky citronu. Pusťte troubu na plný výkon a nechte pět minut běžet. Nánosy pak půjdou lehce setřít.

5. Přírodní ústní voda

Vypláchnout si po čištění zubů ústa ještě nějakým „kloktadlem“ doporučují všichni stomatologové. Jenže v dostupných výrobcích je většinou alkohol, a také ne každému chutnají. Vytvořte si vlastní! Vymačkejte do vody pár kapek citronu a přidejte lístky máty.

6. Voňavé bělidlo

Bílé ručníky, osušky a ubrusy už dávno ztratily svou původní krásu. I to bleskově vyřeší citron. Až budete do pračky příště dávat prací prášek, nezapomeňte k němu nalít ještě šťávu z jednoho citronu. Tohle účinné bělidlo se vám určitě zalíbí!

7. Zázračné mýdlo

Máte na rukou pozůstatky z červené řepy, která byla k obědu? A skvrny se ne a ne pustit? Citronová dužina vás dostane z maléru. Potřete si s ní dlaně - katastrofa zažehnána.

8. Osvěžovač vzduchu

Léto už je definitivně pryč, ale proč si ho nepřipomenout éterickou vůní citronu. Nakrájené plátky strategicky rozmístěte po bytě. Provoní vám domácnost a povzbudí mysl. To se teď při pohledu z okna určitě hodí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat