Prostreno.cz

Kvalitní náhražky kávy

Kofein je oblíbenou drogou současnosti, bez které si mnozí nedokážou život ani představit. Patříte k nim? Tak to vás jistě zamrazí, až zjistíte, co naši předkové pili místo drahé kávy. Zkroutí se vám palce u nohou, nebo tyhle informace ustojíte?

Původ kávy? Je opředen legendami od A až po Z. Za pravlast kávovníku je ale ve finále považována Etiopie, neboť na jejím území rostou divoké kávovníkové keře i v dnešní době. Tak budiž. Místo původu kávy asi není tolik důležité jako její účinky.

Domorodci už kdysi dávno věděli, že když požvýkají kávové zrnko, probudí svoje tělo i duši. A toho se my všichni držíme zvlášť v době, kdy vstáváme do práce nebo nás zmáhá poobědová únava. Napadlo vás ale někdy, co byste dělali, kdybyste na kávu neměli peníze? Vžijte se do životů našich chudých předků. Co ti pili místo drahého „černého zlata“, když třeli bídu s nouzí?

Čekanka, žito i žaludy

Hlavní náhražkou se v dobách našich babiček stal kořen čekanky obecné (zmínky o ní se v Evropě objevují již v 17. století). Ten se rozřezal a pražil jako káva, která chutnala nasládle i hořce zároveň. Chuť prý byla celkem ohavná, jak se uvádí v dávných spisech, a proto vás možná překvapí, že znáte název této náhražky kávy. Nejedná se o nic jiného než cikorii neboli cikorku, která se společně s meltou (mix kořenu čekanky, cukrové řepy, ječmene a žita) stala jedinými volbami během války. Kdo na cikorku neměl žaludek, vzal za vděk praženými žaludy.

Nutnost spíš za trest

Mezi další přísady a náhražky pak patřil zmíněný ječmen, žito, dokonce i mrkev. Pšeničná, ječná a sladová káva však každopádně nebyly ničím, co by neznaly i malé děti. Koneckonců i dnes mají tyto nápoje svoje příznivce. Že jste ještě nikdy nic podobného nepili? Možná s tím ani nezačnete. Tehdejší popis kávových náhražek zněl následovně…

Radši si dejte polévku!

Samozřejmě nejedná se u těchto nápojů o fysiologicky účinný občerstvující nápoj, jakým jest pravá káva obsahující kofein. Jsou to černé odvary, jimž schází jakkoliv značnější účinek na organismus a jež mají pouze ten účel, aby v obvyklou dobu snídaně a svačiny naplnily žaludek. Neobčerstvují, ani neodstraňují pocitu únavy, takže by se měly raději nahraditi mlékem, nebo kdyby to bylo příliš drahé, živnými polévkami.

Tak co, už děkujete za svůj kávovar, na kterém stačí stisknout jediné tlačítko?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat