Prostreno.cz

Prostřete si na vánoční stůl nezapomenutelné tradice

Po tom všem shonu, stresu a pečení do noci si odpočiňte u věštění budoucnosti. Z čeho ji vyčíst? Stačí prostřít...

Internetová encyklopedie popisuje pověru jako víru v neexistující jevy nebo bytosti, která v rozporu s racionálním myšlením a bez rozumných důvodů přiřazuje věcem a dějům nadpřirozenou schopnost ovlivňovat budoucnost. Doslova popisuje, že „vzdor vědeckému pokroku pověry přežívají stovky let, hlavně zásluhou tradice“. Ještěže tak!

Rodinné sbližování i zábava

Svátkům vánočním a hlavně Štědrému dni se připisuje tajemná moc už po věky věků. V tento magický den se dá budoucnost nejen předvídat, ale může se zároveň i ovlivňovat. Po čem sáhnout, pokud vás popadne touha „vidět až za roh“? Karty nechte kartami a sedněte si ke stolu.

Hvězdičku chce každý!

Známý je zvyk rozkrojování jablíček. Pokud se vám jablko podaří rozkrojit tak, že na vás vykoukne úhledná hvězdička, můžete se těšit na dlouhý život a štěstí. Křížek signalizuje špatné zprávy: nemoc a smrt.

Špatná barva ořechového jádra

Obvyklou vánoční dekorací většiny domácnostní jsou ořechy. I s těmi můžete budoucnosti nahlédnout pod pokličku. První čtyři, které rozlousknete, ať už jednotlivě nebo jako rodina, položte stranou. Hezká bílá jádra představují pěkné vyhlídky a spokojenost, ta načernalá smrt. Nejhorší vyhlídky signalizují všechny čtyři ořechy černé.

Vánočka nejen na jídlo

A co poradit ženám, které se do roka chtějí vdát? Během Vánoc obejděte všechny sousedy a požádejte o patku z vánočky. Když jich sesbíráte devět (nákup v hypermarketu se nepočítá, to je podvod), čekají vás vdavky.

Domácí předpovědi

Vyhlídky příštích dní prozradí i rituál věštění, který si i dnes zamiluje každý od dítěte po dospělého. Připravte si sedm hrníčků. Pod každý z nich vložte jeden předmět v podobě prstýnku (svatba nebo láska), mince (bohatství), uhlí či brambory (neštěstí či nemoc), hřebínku (strádání, nedostatek), šátku (cesta), kousek chleba (štěstí), dudlík (potomek do rodiny). Se zavázanýma očima sáhněte po jednom z hrnků a odhalte pravdu. Co se týče chleba, tak do toho ještě můžete vrazit nůž. Pokud zreziví, čeká vás mokrý rok.

Neoslovil vás žádný z těchto svátečních zvyků? Vytvořte si svůj vlastní – rodině ušitý na míru. Ten se může předávat po generace a vytvoří milou vzpomínku pro další pokolení.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat