Prostreno.cz

Zvláštní vánoční tradice napříč světem

Vánoční zvyky máme tak hluboce zakořeněné, že si jen stěží umíme představit sváteční čas bez odpočinku, vaječného koňaku a hromady cukroví. Jenže pozor, ne každá země tomu fandí. Kde se slaví trochu jinak?

Možná si říkáte, že na Vánocích už vás nemůže nic překvapit. Vždyť je to každý rok stejné, bez ohledu na zeměpisnou délku i šířku – šílené nákupy, pečení dobrot a dárky pod stromečkem. Není to tak docela pravda. Pořád existují státy, kde nejhezčí dny roku mají trochu divná pravidla…

Island

V této severské zemi tradici vousatého dědečka v červeném obleku už dávno vzdali. Žádný Santa Claus a stádo létajících sobů. Podle staré legendy ve vánočním čase schází z hor třináct mužů, kteří mají na svědomí třináct různých zločinů. Každý se jmenuje dle svého prohřešku a jsou doprovodem hrůzostrašné obludy s pařáty na rukou. Ta se jmenuje Gryla a unáší zlobivé děti, které potom sní. Aby to zase nebyl takový horor, skupinka kriminálníků nechává alespoň těm hodným ratolestem za oknem malé dárky.

Japonsko

Od sedmdesátých let slaví Štědrý den japonské rodiny na místě, které by vás ani v tom nejšílenějším snu nenapadlo. V rychlém občerstvení! Aby se zabránilo dlouhým frontám a náporu u sporáků, tisíce rodin si svůj vánoční kbelík s kuřecími křídly, salátem, hranolky a čokoládovým dortem objednává v časovém předstihu. Umíte si představit trávit tento magický den v nacpané restauraci, jak sedíte na plastových židlích a jíte hamburger?

Irsko

Jiný kraj, jiný mrav. Zatímco v Americe děti nechávají u stromečku pro Santu Clause mléko a sušenky, aby nabral síly po sestupu komínem, v Irsku občerstvení pro kouzelného muže posunuli na novou úroveň. U nich totiž Santa preferuje zásadně biskupský chlebíček a pořádnou sklenku whisky. Další podivuhodná vánoční tradice je otužovací koupání v řece a televizní maraton, který připadá na 26. prosince. Místo pohádek se sleduje fotbal a dostihové závody.

Austrálie

Na jižní polokouli panují úplně jiné klimatické podmínky. My se tu choulíme do svetrů a kabátů, Australané shazují svršky a vydávají se na pláž. Na té nejznámější Bondi Beach, která je na předměstí Sydney, se v průběhu svátků opaluje až 40 tisíc návštěvníků. Není snad člověka, který by svůj plážový outfit nedoladil alespoň známou červenou čepičkou s bílou bambulí. Taková letní verze Santy Clause! Heslo? Grilování, kempování s rodinou a šampaňské.

Mexiko

V téhle zemi berou tradice vážně. Začíná se už devět dní před Štědrým dnem a každý večer se oslavuje pouť Josefa a Marie do Betléma. To znamená, že všichni obyvatelé jedné čtvrti nebo ulice utvoří procesí a navštíví postupně všechny domy, kde přehrají scénku, jak těhotná Marie s Josefem hledají přístřeší. Jedí se smažené těstové koule a popíjí horký ovocný punč. A také se pod každou střechou zpívá neuvěřitelně dlouhá písnička, kdy každou sloku pronese někdo jiný. To se určitě trochu protáhne…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat