Prostreno.cz

Důvodů proč jíst jablka každý den

Pravidelně uskladňujete jablka na zimu? Dobře děláte! Nejenže v chladných měsících přijdou vhod jenom tak nakrájená na talířku, ale zužitkujete je i pro svoje zdraví a krásu. Na co všechno se hodí?

Jablko je plod jabloně patřící mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě, což je nesmírně fajn. Obsahují totiž vitamin C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny. Navíc pektin v nich obsažený může působit také jako ochrana před vznikem poškození ledvin. Jablíčka dále snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém nebo třeba čistí střeva. Víte ale, že jejich využití je mnohem širší? Zkuste těchto šest méně obvyklých tipů!

1. Zmírnění alergií

Jablka jsou bohatá na rostlinnou sloučeninu bioflavonoid quercetin. Zdá se, že právě ten zpomaluje vylučování histaminu, tedy chemické látky uvolňující se během alergické reakce. Proto u něj hledejte první pomoc, pokud vás přepadne ataka. Navíc studie uveřejněná v časopise Thorax popisuje, že muži, kteří jedli pět nebo více jablek týdně, zaznamenali lepší funkci plic. Chce to ale pravidelnost!

2. Eliminace migrény

Některé studie zjistily, že vůně zeleného jablka může působit na migrénu a zmírňovat její průběh. Pokud tedy trpíte na bolesti hlavy, rozkrojte jablíčko a přivoňte si. Vyhněte se ale syntetickým vonným látkám, ty vám k bolesti hlavy spíš pomůžou.

3. Urychlování zrajících procesů

Jablka, stejně jako broskve, hrušky a banány, uvolňují plyn ethylen, který urychluje zrání. Chcete-li rychleji ochutnat některé druhy ovoce, dejte ho do do papírového sáčku se zralým jablkem. Tento trik ale nebude fungovat s pomeranči, ananasem nebo mandarinkou.

4. Očištění vlasů

Jablečný ocet je obecně doporučován při hubnutí, nicméně právě on se dá využít na milion dalších způsobů. Slyšeli jste už i o jeho čisticích schopnostech, kterými vlasy zbavuje zbytků šampónů a kondicionérů?

To si tahle lžičku jablečného octa nalijete do litru vlažné vody a celou směsí opláchnete vlasy, zatímco jste ve sprše. Ocet vás dokonale zbaví všeho, co na vlasech nemá co dělat. A nebojte se nezvyklého odéru. Při vysušování zmizí.

5. Krmení pro ptáky

Opeření přátelé nejvíce potřebují pomocnou ruku právě teď v zimě. Rozkrojte jim jablko a položte ho na parapet coby šťavnatý pamlsek. (Velmi ho ocení hlavně kosi a drozdi kvíčaly.)

6. Dokonalá výživná maska na obličej

Připravte si jedno najemno nastrouhané jablko, dvě lžíce tučného tvarohu a jednu lžičku tekutého medu. Jablíčko smíchejte s tvarohem a medem a hotovou směs naneste na obličej a dekolt. Nechte 20-30 minut působit. Poté opláchněte teplou vodou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat