Prostreno.cz

Opar versus pupínek. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Čistíte si zuby nebo pleť a najednou zaregistrujete citlivé místo na rtu. Bližší pohled odhalí, že se opravdu něco děje. Je to pupínek? Nebo snad opar? Afty? To poslední, co chcete, je ztrácet čas špatným zacházením. Jak rozeznat jednoho od druhého?

Opary, které způsobuje virus herpes simplex 1 (bratranec herpes simplex 2 – to je ten genitální druh), zná většina dospělých. Stejně jako akné. Problém je, že na první pohled se obojí tváří velmi podobně, což ztěžuje následné ošetření. Nebo snad máte pochyby, jestli se nejedná o afty?

Nejlepší způsob, jak získat správnou diagnózu, je navštívit svého lékaře nebo lékárníka. Aspoň tak to tvrdí odborníci. Jenže umíte si představit, že nakráčíte do lékárny a před několika cizími lidmi začnete řešit, jestli máte „beďara“? Nejspíš ne. A proto se vám budou hodit rady, jak identifikovat rašící pupínky.

Opar

První věc, kterou pravděpodobně zaznamenáte, je pálení či brnění rtu. Dále se snažte vypozorovat, zda se onen útvar, jež vám málem přivodil infarkt, skládá z malých puchýřků naplněných tekutinou. Experti dodávají, že se obvykle tvoří na vnější straně rtu, i když to není pravidlem (najít ho můžete i na sliznici dásní, měkkého i tvrdého patra a tváři), a dokonce může vytvořit nažloutlý strup. (Strup se v poslední fázi objeví tak jako tak. Hojí se až deset dní.) A první pomoc?

Potírání olejem s vitaminem E, případně vysušování s pomocí antiseptického roztoku. Pokud doma máte i olej z čajovníku (tea tree), neváhejte ho použít. Hygienicky samozřejmě, to znamená třeba na vatovém tamponku. V žádném případě opar nevymačkávejte a ani nijak nepropichujte. V případě, že je to už několikátý exemplář v řadě, je nutné soustředit se na prevenci a užívat posilovače imunitního systému, čili vitamin B12, vitamin C a zinek.

Pupínek

Nežádoucí pupínek se často projevuje menší citlivostí a bolestivostí – v porovnání s oparem. Nikdo neříká, že jeho zaklepání na vaše dveře nepocítíte. Objevuje se kdekoli, ačkoli mnohem častěji se usídlí zejména v t-zóně a obvykle „jedná“ sám za sebe, tedy není součástí větší skupiny. Tento vřídek způsobuje zánět vývodů mazových žláz, respektive jejich uzavření.

Prvotně je vhodné ošetření produkty s obsahem benzoylperoxidu, který likviduje bakterie, jako jsou čisticí pleťová mléka a tonika. Po ruce byste měli mít krém nebo gel, který se aplikuje přímo na pupínek. Tím uspíšíte hojení.

V rámci prevence je velmi dobré zařazení probiotik, acidofilního nebo kefírového mléka. Příznivě působí i bylinkové čaje čistící krev (kopřivový, mátový či pampeliškový).

Recidivující afty

Obvykle se tvoří na vnitřní straně, nikoli zvenku. Nejedná se o seskupené puchýřky, spíš uvidíte jedno bolestivé místo bílého či žlutého zabarvení, a to pod jazykem nebo uvnitř vaší tváře či na dásních. Okolní prostřední je červené.

Jako nejlepší léčba se jeví vypálení, to znamená francovka či alkohol na vatičce. Opět se vyplácí posilovat imunitu, zdravě a vyváženě jíst. Afty jsou totiž často způsobeny nutričními nedostatky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat