Prostreno.cz

Jednoduché recepty na hojivé mastičky

Ekzém, křečové žíly, rýma či běžná poranění. Co na ně platí? Přece léčivé masti! A právě ty si můžete snadno vyrobit doma. Tak proč nezačít ještě dnes? Žádnou vědu v tom nehledejte, zvládnete je levou zadní. Jak na to?

Jste fanouškem přírodní léčby? Výborně. Pak se vám zázračné domácí „mazání“ jistě zalíbí. A jestli nevíte, co s načatým večerem, pár nápadů bychom měli…

Kostivalová mast

Budete potřebovat:

  • 4-6 kořenů kostivalu (seženete v bylinkářství)
  • 250 gramů čistého sádla

Postup: Omyté kořeny kostivalu jemně nasekejte a krátce upražte na sádle. Nechte takto stát do druhého dne. Následně znovu ohřejte a přes tenké plátno sceďte, zbytek prolisujte. Směsí pak naplňte menší uzavíratelné nádoby, které uložte do chladu. Mast vám přijde k duhu při léčení povrchových ran. Ošetřit s ní můžete bez obav i svého čtyřnohého mazlíčka.

Měsíčkovo-heřmánková mast

Budete potřebovat:

Postup: Do rozpuštěného sádla dejte měsíček s heřmánkem a vařte na mírném ohni zhruba tři hodiny. Druhý den sádlo rozpusťte, přeceďte, bylinky rozmixujte a vmíchejte zpět do sádla. Přidejte propolisovou tinkturu, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Mast pomáhá při léčbě křečových žil.

Majoránková mast

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci červeného vína
  • 1 lžičku majoránky
  • 1 lžíci másla

Postup: Červené víno s majoránkou vařte přibližně minutu. Poté vhoďte do hrnce máslo a vyčkejte, až se rozpustí. Zbývá už jen scedit a je hotovo. Jakmile se mast vychladí, je připravena k použití. Je to účinný prostředek proti rýmě. Vtírá se do nosu a jeho okolí. Kam se hrabou kapky!

Tymiánová mast

Budete potřebovat:

  • 1 díl větviček túje
  • 1 díl tymiánu
  • 1 díl měsíčku
  • nesolené vepřové sádlo

Postup: Všechny ingredience poduste v sádle. Nechte do druhého dne odpočívat a pak duste znovu. Přes plátno vymačkejte celý obsah do poslední kapky. Po vychladnutí můžete aplikovat. Jestli trpíte na ekzémy a vyrážky, máte teď v rukou dokonalou zbraň, která jim zatne tipec.

Zdroj: https://www.onegoodthingbyjillee.com/homemade-first-aid-ointment/, https://lovelygreens.com/gardeners-healing-salve-recipe-diy-instructions/





Celkem 2 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat