Prostreno.cz

Na bolest zubů pomůže česnek i vanilka

Říká se, že bolest zubů je opravdu nesnesitelná. Kdo ji nezažije, neuvěří. Zuby mohou mírně pobolívat, ale také potrápit silnou, pulzující bolestí, kdy vás rozbolí celá čelist i hlava. Pak už opravdu necítíte, odkud bolest vychází, a nejste schopni se na nic soustředit. Jediné, na co v tu chvíli dokážete myslet, je, jak se té bolesti zbavit.

Bolest zubů může mít hned několik příčin, k nimž patří například zánět, infekce, odkrytý kořen zubu, popraskaná sklovina, onemocnění dásní, uvolněná plomba či zubní kaz. V každém případě neoddalujte návštěvu zubaře, bolest nikdy nepodceňujte, může se jednat o banalitu, ale také i o počínající vážný problém!

Bolest si čas nevybírá, a pokud potřebujte přečkat pár hodin či pár dnů do návštěvy zubaře, máme pro vás několik jednoduchých tipů, jak se bolesti zbavit za pomoci běžných věcí, které jistě doma najdete.

1. Sůl a pepř

Sůl smíchaná s pepřem může být užitečná kombinace, když je zub velmi citlivý. Obě ingredience mají antibakteriální, protizánětlivé a analgetické vlastnosti.

Smíchejte stejné množství soli a pepře, přidejte pár kapek vody, aby vznikla hustá pasta. Směs naneste vatovými tyčinkami na citlivý zub, případně si směsí vyčistěte zuby. Používejte několikrát denně, dle potřeby.

2. Česnek

Česnekový dech není zrovna příjemný, ale když bolí zuby, není zbytí. Česnek působí jako antibiotikum a má i další léčebné vlastnosti, které mohou být účinné při snížení bolesti.

Rozdrťte stroužek česneku, přidejte špetku soli a pepře. Směs naneste na bolavý zub a nechte působit co nejdéle. Opakujte dle potřeby.

3. Hřebíček

Hřebíček má protizánětlivé, antibakteriální a znecitlivující vlastnosti, které zmírňují bolest zubů a bojují s infekcí.

Drcený hřebíček smíchejte s pár kapkami olivového oleje a aplikujte dle potřeby na bolavé místo. Další možností je použití hřebíčkového oleje. Pomocí vatové tyčinky naneste olej přímo na bolavý zub, případně můžete olej smíchat s vodou a použít jako kloktadlo.

4. Cibule

Cibule je antiseptická a antimikrobiální, od bolesti ulevuje tím, že ničí bakterie způsobující infekci.

Při první známce bolesti zubů, neváhejte a začněte žvýkat kousek syrové cibule, za pár minut by měla bolest polevit. V případě, že nejste schopni žvýkat cibuli syrovou, alespoň kousek cibule skusem držte na bolavém zubu.

5. Slaná voda

Pokud vám vadí česnekový či cibulový dech, slaná voda je skvělou alternativou, například když jste zrovna v kanceláři. Slanou vodu můžete použít jako kloktadlo - zamíchejte půl lžičky ve sklenici horké vody a použijte. Slaná voda napomáhá snižovat otoky, záněty a také bojuje s bakteriemi, které způsobují infekce.

6. Vanilka

Konkrétně vanilkový extrakt je další oblíbený pomocník proti bolesti zubů. Vanilka tiší bolesti a má zklidňující efekt.

Vanilkový extrakt nakapejte na vatový tampon a přiložte na postiženou oblast. Opakujte několikrát denně, podle potřeby.

7. Pažitka

Na pažitku ze zahrádky si budeme muset ještě nějakou tu dobu počkat, ale pokud ji máte doma v květináči, není co řešit. Pažitka má přirozené antibakteriální vlastnosti, pomáhá bojovat proti zubnímu kazu a zmírňuje bolest zubů.

Pažitku si můžete rozmixovat ve vodě a použít jako kloktadlo nebo ji jednoduše žvýkat. Pohltí toxiny z dásní, omezí šíření bakterií a infekce.

8. Led, nebo teplý obklad?

Led dokáže otupit nervová zakončení, takže alespoň na nějakou dobu vás dokáže osvobodit od bolesti. Kousek ledu dejte do tenké bavlněné látky a přiložte zvenku na bolavou tvář. Za pár minut by měla bolest povolit.

Jindy naopak pomáhá teplo, záleží na druhu bolesti. Pokud vám neuleví studený obklad, vyzkoušejte teplý. Můžete si nahřát například utěrku nebo použít ohřívací láhev v textilním potahu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat