Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Pravidla pro dokonalý vývar. Znáte je?

16. 2. 2017 | Tipy a triky

Taková domácí polévka je k nezaplacení. Silný, voňavý vývar, v němž se dokonale rozvinuly chutě koření, masa a zeleniny, dokáže postavit na nohy a uspokojit chuťové buňky jako máloco. Pro přípravu úžasného vývaru přitom nemusíte ovládat nějaké sofistikované kuchařské praktiky, stačí dodržovat 4 základní pravidla, která znaly už naše (pra)babičky!

A jaká že to jsou?

1. Studená, ne teplá

Ačkoli polévka je nejlepší horká, začíná se vařit se studenou vodou. Výchozí suroviny a koření dejte do hrnce a zalijte požadovaným množstvím vody. Studené, nikoli teplé! Horká voda totiž nedovolí všem chutím prostoupit vývar, ale uzamkne je v surovinách (především v masu). A to by byla věčná škoda.

2. Rozkrájet, ale nepřehánět

Zelenina do vývaru prostě patří. A i když by si člověk řekl, že čím menší kousky v hrnci poplavou, tím lépe (však se vyvaří více chuti), není to tak docela pravda. Pokud to totiž s krájením přeženete, zelenina se rozvaří a je po lahodné chuti. Obecně platí, že stačí, když zeleninu rozkrojíte na polovinu.

3. Pěkně táhnout, ne klokotat

Vývar přivádějte k varu pěkně pomalu, a jen co dosáhne 100 stupňů, stáhněte oheň, aby voda jen tak lehounce probublávala. Příliš prudký var totiž chuti nesvědčí. A ne abyste hrnec se základem polévky hned po hodince sundali ze sporáku! Vývar nechejte táhnout i několik hodin (záleží samozřejmě na masu – kuřecí stačí dvě tři hodinky, hovězí nechejte na plotně klidně i půlden).

4. Pěna pryč

Během varu se na hladině vytvoří bílošedá pěna. Tu byste měli poctivě sbírat, aby vývar nekazila. Ne že by mu ublížila chuťově, ale může se stát, že bude zakalený, nikoli čirý, jak jej máme rádi. Můžete také na závěr polévku přecedit přes síto či plátno, abyste ji „vyčistili“. Ale nejlepší je poctivě pěnu odstraňovat už během varu.

Pár tipů na závěr

  • Maso i zeleninu zkuste před vařením nejprve opéct v troubě, teprve potom ji dejte vařit na polévku (do studené vody). Vývar získá novou dimenzi chuti.
  • Plave vám na polévce až příliš mnoho tuku? Pak ji nechejte zchladnout a ztuhlý tuk sesbírejte z povrchu polévky (ale ne všechen, to by byla škoda).
  • Poctivý vývar nepotřebuje příliš ochucovat – úplně si vystačíte se solí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
  • Pozor, abyste to nepřehnali s mrkví – přílišné množství může vývar osladit.
  • Do vývaru patří i cibule – tu však pouze překrojte na polovinu a neloupejte. Slupka dodá polévce krásnou barvu.
  • Ujela vám ruka se solí? Dejte do vývaru vařit dvě syrové brambory, které sůl „natáhnou“ do sebe.

Hydratace suché pleti pomocí přírodních zdrojů

Makrely na víně

Makrely na víně

5 hlasů
50min 496 kJ 150 Kč

Nejčtenější články

Hlava pod polštářem a žádná snídaně. Faktory, které poškozují mozek

Hlava pod polštářem a žádná snídaně. Faktory, k...

Ricinový olej. Pomůže proti chrápání, zlepšuje sluch a hojí modřiny

Ricinový olej. Pomůže proti chrápání, zlepšuje ...

Podle odborníků je zdravé pracovat jen čtyři dny v týdnu

Podle odborníků je zdravé pracovat jen čtyři dn...

Květák v kuchyni. Tipy, jak ho udržet déle čerstvý a bez zápachu při vaření

Květák v kuchyni. Tipy, jak ho udržet déle čers...

Tip na večeři

Zapečené mleté maso s těstovinami

11 hlasů
1h a 30min 960kJ 150 Kč

Mleté maso zapečené s rajčaty a sýrem.

Salát s hruškami a zálivkou

14 hlasů
45min 366kJ 120 Kč

Salát z hrušek a kadeřavého salátu.