Prostreno.cz

Jarní výsadba keřů a stromů ve vaší zahradě krok za krokem

Taky vás už „svrbí“ ruce a chtěli byste už zasázet něco na zahrádce? Aby ne! Je čas popřemýšlet, jaké keře a stromky si letos vysadíte – pokud jste to nestihli na podzim. Co všechno budete potřebovat a kdy je vhodný čas na zahájení prací?

Prostokořenné nebo balové dřeviny se vysazují na podzim a právě na jaře. Co se týče kontejnerových dřevin, u nich lze vysazovat celoročně, ovšem ne když je půda zamrzlá. To už ale právě teď na mnohých místech republiky nehrozí! Takže, už máte vybráno?

Hlouběji a víc!

Víte, že…

Keře mají menší rozměry než stromy a větví se zpravidla (ovšem ne vždy) již od země. Fascinující je jejich značná regenerační schopnost a schopnost vegetativního rozmnožování. Hodí se jako protihlukové a protiprašné opatření, proto je využijte zvlášť v případech, kdy na svém pozemku nemáte dostatek soukromí, klidu a čistého vzduchu.

Nejdřív vykopejte jámu, v níž budou mít kořeny (nebo kořenový bal) dostatek místa, a to i po stranách. Dno i stěny místa, které „vydlabete“, je vhodné prokypřit, ideálně rycími vidlemi. Do vykopané zeminy přimíchejte trochu kompostu, přidejte navlhčený písek a mleté horniny.

Větší stromy i keře je lepší sázet ve dvou, neboť jeden drží kmínek a hledá nejlepší polohu, ten druhý doplňuje zeminu. Kvůli zajištění správné výšky kořenového systému dejte do na dno jámy dostatečnou vrstvu nakypřené půdy, bude-li to nutné. Pokud si nejste jistí, jestli výšku snížit či zvýšit, položte přes jámu lať, která nasimuluje terén. Přihlédněte však k tomu, že zemina se posléze trochu sesedne, takže kořenový krček stromku by měl být těsně nad úrovní položené laťky.

V případě, že máte dřevinu s balem z umělé hmoty, sundejte ho. Naproti tomu jutová pytlovina stačí uvolnit a může se pod kořeny ponechat – časem se rozloží. Máte jámu, keř či dřevinu a už zasypáváte zeminou? U tohoto procesu několikrát prolévejte vodou.

Jak je to s kůly?

Vítr by vaše stromky mohl poškodit, a proto je na místě k vysazovaným dřevinám přidávat kůl. Ten by měl po výsadbě sahat asi do 3/4 výšky. Kůl by se měl do jámy zatloukat ještě před vysazením, protože později by mohl poškodit kořeny stromů. Nad zemí musí být veden mírně šikmo ke kmínku. A poslední věc, kterou musíte udělat?

Okolo svého nového přírůstku „do rodiny“ doplňte zeminu, přišlápněte a vytvořte mělký příkop pro zálivku, který usnadní vsakování dešťové i zálivkové vody. Ve finále stromek (provizorně) přivažte ke kůlu. Až zem slehne, předěláte to.

Zdroj: www.dengarden.com/gardening/How-to-Plant-a-Tree-or-Shrub, www.gardeners.com/how-to/tree-planting/8741.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat