Prostreno.cz

Vychytávky pro vaření s mlékem a sýry

Přepálené máslo, přetečené mléko z hrnce, přilepený sýr na struhadle odmítá spolupracovat. Že jsou vám tyto okamžiky povědomé, protože tyhle kuchyňské horory zažíváte běžně? S těmito babskými radami už se to nikdy nestane!

Konec všem nervům u sporáku - i pocitům zmařené práce. Nahlédněte s námi do unikátního manuálu našich babiček, které měly svá střežená tajemství, jak přecházet katastrofám či jak s mléčnými výrobky nakládat. Jejich rady jistě přijdou vhod!

Máslo se nepřepálí

Až ho budete rozehřívat na pánvi, nezapomeňte k němu přidat špetku soli nebo kapku rostlinného oleje. Tím se máslo ani při vysokých teplotách nebude přepalovat a ani tolik prskat. Jak snadné, viďte? Tohle vědět dřív…

Mléko zůstane tam, kde má

Nebudeme si nic nalhávat, komu už se párkrát nestalo, že by mu mléko z hrnce doslova „uteklo“? Vždyť přeteče raz dva, zejména pokud se ohřívá menší množství. Ale to už bude minulostí, když vnitřní okraj hrnce potřete slabou vrstvou másla. Použijete-li ho i na dno, zaručeně se vám nepřipálí.

Výroba domácí zakysané smetany

Zakysanou smetanu nemusíte kupovat, dá se v pohodě vytvořit vlastními silami. Stačí k tomu 150 mililitrů smetany (obsah tuku 12 procent) a 5 mililitrů citronové šťávy. Ingredience důkladně promíchejte a cestu do obchodu s klidem odložte na jindy. A když už máte výtvor hotový, v kreativitě polevovat nemusíte. Použijte ho na výrobu sýra!

Domácí sýr nejen na snídani

Čerstvému krémovému sýru se přece nic nevyrovná. Jak na to? Do uzavíratelné nádoby nalijte hrnek zakysané smetany, nádobu uzavřete a poté s ní asi pět minut pořádně třeste. Vzniklou sýrovou hmotu vyklopte na misku a nechte přes noc odpočinout. Hned z rána můžete mlsat!

Strouhání bez lepení

Před strouháním tvrdého sýra lehce potřete struhadlo olejem. Ten se pak nebude lepit a usnadní vám práci. Je také dobré dát před použitím sýr na chvíli do mrazáku. Půjde nejen lépe zpracovat, ale přestane se i lámat.

Tvaroh lehký jako vánek

Tohle je opravdová bomba. Přimícháte-li do odtučněného tvarohu trochu perlivé minerální vody, bude velmi lehký a získá přímo smetanovou chuť. Proč to nezkusit, vždyť co můžete ztratit…?

Prodloužení životnosti jogurtu

Spotřební lhůta jogurtu i smetany se dá protáhnout o nějaký ten den, když je budete uchovávat v lednici otočené dnem vzhůru. Toto je velmi stará babská rada, otázkou však je, jestli si troufnete ji vyzkoušet. Prý to funguje…





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat