Prostreno.cz

Kávová sedlina nakopne i vaší zahrádku

Až si zase budete vychutnávat zaslouženou kávu, rozhodně „zbytky“ kofeinového nápoje nevyhazujte do odpadkového koše. Namítáte, že přesně tam lógr patří? Ale kdepak. Hodit se vám bude při setí petržele nebo mulčování půdy!

Konečně odstartovala zahradnická sezóna a je nevyšší čas oprášit holínky a pracovní rukavice. Jste pro každý zlepšovák, který vám zajistí bohatší úrodu? Pak byste v kávové sedlině neměli vidět odpad, ale všestranného pomocníka. Jak ji perfektně využít?

Mulčování, to je základ

Když pozůstatky kávy přihrnete ke stonku rostliny v jílovité půdě, bude fungovat jako skvělý regulátor vlhkosti – absorbuje totiž vodu jako houba! Během silnějších dešťů zabrání nežádoucímu přemokření, v parnějších dnech zase nedovolí vypařování blahodárné tekutiny, protože ji bude vracet zpět do půdy. To nezní špatně, což?

Extra výživný kompost

Házet lógr do kompostu místo do koše se vážně vyplatí. Káva přece obsahuje spoustu minerálních látek, které rostlinám ve všech směrech prospívají. Ale pozor, i tady platí rčení o dvojím měření a jednom řezání. Nejprve se ujistěte, že vaše použité filtry neobsahují chlor - ten by s živými bakteriálními kulturami pěkně zatočil. A to by byla pořádná škoda!

Snadnější setí. To je to, oč tu běží

Například semena petržele jsou velmi jemná, a proto s nimi manipulace bývá někdy o nervy. Také vás to dohání k šílenství? Opomíjená sedlina, do které je zamícháte, vám několikanásobně ulehčí práci. Drobná zrnka díky ní získají na objemu a vám půjde setí hezky od ruky. Skvělé je, že tento postup můžete uplatnit na všechny rostliny, jejichž semena nepatří zrovna k těm největším.

Kofeinový odpuzovač škůdců

Není snad nic smutnějšího, než počítat škody po útoku hmyzu, který si v nestřeženém okamžiku přišel pochutnat na zárodcích vaší mrkve a cibule. Jak těmto nepřátelům úrody udělat čáru přes rozpočet? Usušte kávovou sedlinu a poházejte ji mezi záhonky. Kromě toho, že aromatická vůně odežene nezvané návštěvníky, zelenina získá z kávy i důležité minerální látky.

Účinné barvivo květin

Pokud jste fanouškem hortenzií a s radostí je pěstujete na zahradě, dopřejte jim pravidelný „lógrový doping“. Jak jsme již zmínili, obsažené minerály jsou velmi výživné a navíc vašim květinám dodají krásnou modrou barvu, kterou vám budou všechny sousedky z okolí závidět! Vidíte, nic to nestojí, a přece vám kávová sedlina může být prospěšná v mnoha ohledech. Tak proč se jí zbavovat?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat